Православното богослужение

 

Съдържание (frames)

Преждеосвещена света литургия

 

Встъпителни бележки

Една от великопостните особености на православното богослужение е Преждеосвещената Литургия или по-ясно казано на български език - Литургия на преди осветените Дарове.

Главната особеност на тази литургия се състои в това, че на нея не се извършва Тайнството Евхаристия, а вярващите се причастяват с Тялото и Кръвта Христови, осветени на предишна литургия на св. Василий Велики или св. Йоан Златоуст.

Началото си тази Литургия води от първите векове на християнството. От църковната история знаем, че първите християни се причастявали ако не ежедневно, то твърде често. Същевременно, установявайки Великия пост, било намерено за неудобно в дните на строг пост - дни на скръб и съкрушение за личните грехове, - да се извършва обичайната Литургия, която е и най-тържествената между църковните богослужения.

За да се даде възможност на вярващите да се причастяват и в седмичните дни на поста, без при това да се нарушава характера на великопостното богослужение, било установено в някои дни вярващите да се причастяват с преди осветени Дарове. Затова и била въведена в службите на Великия пост и Литургията на Преди осветените Дарове.

Тази Литургия се извършва в сряда и петък през първите шест недели на Великия Пост; в четвъртък на Петата Неделя на Великия Пост, когато се извършва паметта на св. Мария Египетска; понякога в деня, когато се чествува паметта на светите 40 Севастийски мъченици, ако това се случи в постния период; служи се и в първите три дни на Страстната Седмица (Велики Понеделник, Велики Вторник и Велика Сряда). (Виж също Сказания за подвижните празници)

 

Окончателното съставяне на нейния чин (последование) се приписва на св. Григорий Двоеслов, папа Римски (VI век). Според Устава Преждеосвещената Литургия се извършва след великопостните часове и се състои от вечернята и литургията на верните, но без най-важните й части - осветяване на Даровете. В Преждеосвещената литургия се съдържат следните особености:

а) в нея отсъства първата част на пълната литургия - проскомидията;

б) литургията се предшества от отслужването на Третия, Шестия и Деветия Часове с изобразителните Последования;

в) след отпуста се извършва вечерня, която заменя началната част на литургията на оглашените (нейната последна част е включена и в Преждеосвещената литургия);

г) на литургията на верните няма молитви и песнопения, свързани със на Светите Дарове.

Преждеосвещената литургия изисква и особени песнопения. В България отслужването й не е добре изяснено в служебника и мнозина свещенослужители срещат затруднения в отслужването й, а някои свещенослужители дори не я отслужват през Великия пост.

Виж също:

 

 

Чинопоследование на Преосвещената света Литургия

Начало на литургията: "Благословено царство..!"

Преждеосвещената литургия се извършва след часовете. След като се свърши молитвата "Всесветая троице..." свещеникът, облечен в пълно богослужебно одеяние, прави кратък отпуст, отваря царските двери, моли се с молитвата на митаря - "Боже, бъди милостив към мене грешния" и възглася: "Благословено царство...!"

Затварят се църковните двери и се започва вечерня с предначинателния (103) псалом.

Велика ектения

Следва велика ектения, след което четецът, застанал сред храма, почва да чете 19 катизма (119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138 псалми). През време на четенето свещеникът, предшествуван от свещоносец, пренася благоговейно св. Агнец от престола на проскомидита. Цялата катизма се разделя на три части, между които се казва малка ектения.

"Свет Христов просвещает всех". Пее се "Господи, воззвах..." с определените стихири. Прави се "Малък вход", пее се "Свете тихий", и прокимен и се четат паримии. След първата паримия четецът казва: "Повелите!" Свещеникът взема свещника заедно с кадилницата, издига ги високо пред себе си и, обърнат към изток, възглася: "Премудрост, прости!", обръща се след това към народа, и възглася: "Свет Христов просвещает всех!" - "Христовата светлина просвещава всички". В това време народът е коленичил. Четецът започва втората паримия и след като я прочете, свещеникът, кадейки, запява бавно, умилно и тържествено: Да изправится молитва моя... "Да изправится молитва моя..." (без завършителните думи "услиши мя, Господи"!) Същата песен се пее след това четири пъти и от клиросите. При всяко изпяване свещеникът обхожда и кади всяка страна на св. престол и проскомидията.

Като дойде отново пред престола, свещеникът пак запява "Да изправится..." и пее до "Воздеяние руку моею..." Народът пак е коленичил. Той подема "Воздеяние руку моею..." и довършва песента.

Апостол и евангелие. Ектения за оглашените и верните

Ако денят е празничен, следва четене на определеното апостолско и евангелско четиво. Ако ли е обикновен ден, веднага започва сугуба ектения, след която следват ектения за оглашените, за верните и малка ектения.

След възгласа: "По дару Христа Твоего..." започва Херувимската песен: "Херувимска песен Нине сили небесния...". Сега силите небесни с нас невидимо служат: защото ето, влиза Царят на славата, ето извършената тайна жертва тържествено се съпровожда от тях.." Свещеникът кади, взема св. дарове от проскомидията (в дясната ръка държи дискоса със св. Агнец, а в лявата - св. чаша), излиза от св. олтар и поставя св. дарове на св. престол. Всичко това свещеникът върши с благоговейно мълчание.

Началото и краят на входа се известяват със звънче. През време на входа богомолците са коленичили. Когато свещеникът влезе в св. олтар, народът (певците) довършва херувимската песен: "...Да пристъпим с вяра и любов, та да станем участници във вечния живот. Амин!"

Просителна ектения Следва просителна ектения. През време на нея свещеникът се моли тихо да погледне Бог на тия, които стоят пред св. жертвеник, да освети душите и сърцата им, та с чиста съвест и просветени сърца да се съединят със Самия Христа и получат обещаните блага. Господнята молитва След просителната ектения народът се моли с Господнята молитва: "Отче наш..." Свещеникът отново се моли тихо, щото Бог да погледне благосклонно към тия, които са навели главите си и да ги сподоби неосъдително да се причастят с животворящите тайни. Моли се също на Господа Иисуса Христа, Който невидимо пребивава в небесата заедно с Отца, да ни преподава с властната Си ръка Своето тяло и честната Си кръв.

Вонмем! Преждеосвещенная святая святим! След тая молитва свещеникът възглася: "Да внимаваме! Предосветените светини са за светите!" Народът отговаря: "Един свят, един Господ..."

Причастен Започва причастникът "Вкусите и видите, яко благ Господ" - "Вкусете и вижте, че е благ Господ!" Свещеникът се причастява с част от св. Агнец, който съдържа тялото и кръвта Христови, и отпива от чашата.

Явяване на св. дарове. При възгласа "Со страхом Божиим..." пристъпват миряните и се причастяват.

До края на св. литургия, с някои малки промени, редът следва чина на Златоустовата и Василиевата литургия.

Задамвонна молитва В задамвонната молитва свещеникът моли Бога, да ни даде да довършим започнатия молитвен и постен подвиг, да се окажем победители на греха и да достигнем и се поклоним на славното Христово възкресение.

Отпуст Свещеникът прави отпуст, след което се чете 33 псалом.

 

 

Използвана литература

"Православният храм и богослужение" се основава на книгите "Вяра, надежда, любов" от Макариополския епископ д-р Николай и архимандрит д-р Серафим (Алексиев) и "Литургика" от проф. Благой Чифлянов. На места повествованието е допълнено с текстове от ректора на Свето-Тихоновския Богословски Институт о. Владимир Воробьов и от о. Томас Хопко.

Съдържание

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com