Архимандрит д-р Атанасий Бончев

(Димитър Христов Бончев)

1915 - 1978 година

 

 

Архимандрит Атанасий е роден на 3 февруари 1915 г. в град Разград. Тринадесетгодишен той остава кръгъл сирак. Завършва последователно Софийската духовна семинария, Богословския факултет на Софийския университет и Философския факултет в университета в град Марбург (Германия). Там той специализира славистика и византология и през 1945 година защищава докторат по философия.

След завръщането си в България преподава немски език в Духовната семинария в София и в Черепиш (след преместването й там). През 1955 г. е удостоен да бъде предстоятел на Българското подворие в Москва (след бъдещия патриарх Максим Български), но поради тежко заболяване се завръща година по-късно в Родината и до 1960 г. е послушник в Бачковския манастир.

От 1960 г. до пенсионирането си през 1976 г. архим. Атанасий работи като старши научен сътрудник в отдел "Ръкописи и старопечатни книги" в Църковния историко-археологически музей при Светия Синод в София.

Две години по късно, на 29 юли 1978 година, архимандрит Атанасий (Бончев) предава Богу дух едва 63-годишен.

Архимандрит Атанасий е автор на множество статии и дописки по църковно-обществени и църковно-исторически въпроси, много от които са публикувани в "Църковен вестник". Сред неговите най-ценни трудове са:

 

Виж също:

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com