БОГОСЛОВИЕ В БАГРИ
Иконите на Пресвета Богородица
Киево-Печерска икона на Божията Майка "Успение"

Чудотворная икона Успения Божией Матери Киево-Печерская

 

Киево-Печерската икона Успения на Божията майка. Източник: hram-vlad-butovo.ru
Източник: hram-vlad-butovo.ru
 

Празнува се на 3 май (16 май стар стил) и 15 август (28 август стар стил)

"Радвай се, Зарадвана, Която и в успението Си не ни изоставяш" - са пеели пред тази икона много поколения руски поклонници. И днес Небесната Царица невидимо пребивава в третия от земните Си жребии, запазвайки Киево-Печерската лавра с възродения от руините съборен храм като крепост на истинското руско Православие сред морето от църковни разпри и ереси. 

Тропар, глас 1

В раждането си запазила девството, в успението не си оставила света, Богородице; преминала си в живота Ти, Която си Майка на Живота,
и с Твоите молитви избавяш от смърт душите ни. 

Молитва

О, Пресвета и Пренепорочна Дево Богородице,
наша Печерска похвало и украшение,
покрове и застъпничество, истинска Владичице на избрания Твой жребий!
Приеми нас, недостойните Твои раби, които с вяра и любов принасяме убого моление пред чудния Ти образ. Посети милостиво греховния ни живот, като го просветляваш със светлината на покаянието. Осени ни, обременените с много скърби, с Твоята небесна радост, и ни удостой винаги да Те прославяме в мир и благочестие в Печерската обител и тук без порок да изминем пътя на живота си и с Твоя помощ да достигнем вечно веселие в светлостите на светите и богоносни наши отци Антоний и Теодосий и на всички печерски преподобни и с една уста и едно сърце да възпяваме Теб и Предвечния Ти Син, и Безначалния Негов Отец и Пресветия, Всеблаг, Животворящ и Единосъщен Негов Дух във вечните векове. Амин.

Виж също:

 

 

 

Киево-Печерска икона на Божията Майка "Успение"

Киево-Печерската икона Успения на Божията майка. Източник: hram-vlad-butovo.ruПрез годините на немско-фашистката окупация във взривения Успенски събор на Киево-Печерската лавра се е намирала чудотворната икона на Киево-Печерската Богородица "Успение". По благочестивия обичай на Югозападна Русия (спазван и досега, например в Почаевската лавра), главната храмова светиня - иконата "Успение", е била закрепена на копринени шнурове над царските двери на иконостаса на съборния храм и след служба е била спускана за молещите се зад аналоя, а след това отново е била издигана нагоре, представяйки сякаш видимо подобие на действието на Божествената благодат и милосърдие. 

Историята на чудотворната Киево-Печерска икона датира от най-ранните години на християнство в Русия. Тогава преподобните отци, основателите на руското монашество Антоний и Теодосий, са събирали в пещерите на брега на Днепър благоговейна войска от подвижници. А Божията Майка, свидетелствала с големи и неизказани чудеса за Своето благоволение към обитателите на киевските пещери и като укрепила духовно обителта, пожелала да въздигне тук за Себе Си и дивен храм, невиждан преди това по славянските земи.

По това време на служба при благоверния княз Ярослав постъпил варяжкият княз Шимон, който по застъпничество на Божията Майка бил чудесно избавен от смърт на бойното поле. При една буря в морето Шимон видял чудесно явление на някаква дивна църква. След това се чул глас, който му заповядал да донесе в Русия и да предаде в Печерската обител скъпоценния венец и пояс, които някога украсявали Разпятието, направено от бащата на княз Шимон. А освен това било наредено този златен пояс да бъде избран за мярка при строителството на Успенския събор: двадесет пояса широчина, тридесет - дължина, и петдесет - височина.

Като отишъл в Киев, Шимон връчил пояса на преподобните отци Антоний и Теодосий и им рекъл:

- Ето мярката за основите на бъдещата църква.

През 1075 година в Киев пристигнали от Цариград четирима изкусни майстори-строители и разказали на Печерските старци за видението, което били видели във Византия. Веднъж при изгрев слънце при всеки от тях дошли благообразни юноши със следната покана: 

- Царицата ви вика във Влахерна.

Строителите незабавно отишли във Влахерна по едно и също време, срещнали се там и научили един от друг, че били чули еднаква покана от Небесната Царица. И Тя им се явила, заобиколена от сонм Небесни Сили, и им заповядала:

 - Искам да Си построя църква в Русия, в Киев. Вземете със себе си злато за три години и заминете да строите.

Строителите й се поклонили и промълвили:

 - Господарке! Заповядваш ни да отидем в далечна чужда страна, в която никога досега не сме ходили. При кого да отидем там?

Божията Майка им обяснила:

- Изпращам ви при живеещите там Антоний и Теодосий

И веднага строителите с очите си видели двамата печерски подвижници.

- Антоний само ще ви благослови - продължила Пречистата - и скоро ще отиде във вечния покой, а Теодосий ще го последва на втората година. Така че вземете злато в изобилие и тръгвайте на път. Ще ви възнаградя така, както никой не би могъл. Ще ви дам това, което око не е виждало, ухо не е чувало и на човека на ум не е идвало - Аз Сама ще дойда в построената от вас църква и ще живея в нея.

Владичицата дала на потресените майстори строители мощи от седем свети мъченици и им наредила да ги положат в основите на бъдещия храм, а след това им показала видение на голямата църква, за да запомнят нейните размери и очертания. Майсторите попитали:

- Господарке, на кого желаеш да бъде посветен храмът?

Небесната Царица отговорила:

- Нека църквата да бъде Богородична. 

И им връчила икона "Успение на Пресвета Богородица" с думите:

- Нека тази икона да бъде игуменията на манастира.

След този разказ всички прославили Бога и Майка Му.

Преподобни Антоний рекъл на цариградските гости:

- Чудо! Спасителят ни удостои с голяма благодат. Явилите ви се юноши са били пресветли Ангели, а само Бог знае точно по какъв начин Божията Майка ви е показала вида на нашите лица с Теодосий. Благословени да са идването ви и добрата ви спътница - честната икона на Владичицата Богородица.

 

 

Такъв е чудесният произход на безценното съкровище на Киевската лавра - иконата "Успение".

Големи чудеса придружавали и цялото строителство на съборния храм "Успение на Пресвета Богородица". За да узнаят мястото, където трябвало да бъде построен, преподобните Антоний и Теодосий измолили от Бога да им даде специален знак. Една сутрин цялото място, където после построили голямата църква, се оказало сухо, докато наоколо била паднала роса. Следващата нощ чудото се повторило, само че обратно - росата покрила само мястото на бъдещия храм. По молитвите на преподобните върху измерената с пояса на Шимон площадка паднал огън от небето и направил вдлъбнатина, подобна на ров.

В основите на съборния храм поставили мощите, връчени на майсторите от Самата Владичица. По време на строителството, както била предрекла Божията Майка, отначало починал преподобният Антоний, а на втората година, когато основите на храма вече били издигнати, починал и Теодосий. Чак при третия игумен, блажения Стефан, храмът бил завършен и освещаването му било придружено от големи чудеса.

Намиращата се в него света икона оставала невредима при всички бедствия, които сполетявали Киев и неговата лавра. През 1677 години обиколили с иконата "Успение" града и турците отстъпили от стените му. През 1712 година цар Петър поискал от светата икона благословение за Полтавската битка. През 1812 година чудотворната икона защитила града от нашествието на Наполеоновата армия.

 

Киево-Печерската икона Успения на Божията майкаНа иконата Божията Майка е изобразена като починала на одър. До одъра има Евангелие. До главата и нозете на Пречистата има по петима апостоли. Първовърховният апостол Петър стои с кадилница до главата й, а апостол Павел се е привел отляво при нозете на Царицата. В средата на одъра Спасителят приема в ръцете Си душата на Божията Майка.

Не е известно чии ръце са нарисували това изображение на заминаването на Пречистата за небето. По-важно е друго - Самата Тя го е държала в дланите Си, когато е поръчала на четирима майстори строители да занесат иконата на Влахерна в Киев.

Преподобните Антоний и Теодосий са приели светата икона, мнозина светии и стотици хиляди обикновени богомолци от всички краища на Велика, Малка и Бяла Рус и от други православни земи са я целували благоговейно и са й се покланяли.

Източник: miraculousreligion.blog.bg

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com