Св. преподобни Серафим Вирицки. Серафим Вырицкий. Источник: pravoslavie.ru  

 

 

Св. преподобни Серафим Вирицки

Св. Серафим Вырицкий, в миру Василий Николаевич Муравьёв

1866 - 3 април 1949 година

Канонизиран през 2000 г. от Руската Православна Църква

Чества се на 21 Март (3 април стар стил)

 

По-долу:

Виж също:

 

 

 

 

Св. Серафим Вирицки

Св. Серафим ВирицкиСв. Серафим Вирицки е един от най-знаменитите съвременни подвижници и чудотворци. Животът му е доказателство за това, че човек във всяко време може да води богоугоден живот – включително и в отстъпническия ХХ век, в който живял св. Серафим Вирицки. Разбира се, тук можем само да щрихираме живота на този велик Божи угодник, но житието на стареца Серафим Вирицки е преведено на български език (и издадено в самостоятелна книга), горещо ви го препоръчваме.

Св. Серафим се родил през 1866 г. в едно село в Ярославска област. Той твърде малък останал сирак и затова отишъл в Санкт Петербург, където станал чирак в едно магазинче. По време на работата си в магазина Серафим (тогава все още със светското си име Василий Муравьов) се научил да чете и пише и постепенно проявил прекрасни способности в науките. Душата му копнеела за монашески живот, но по съвета на един старец се оженил, като старецът му предсказал, че по-късно ще стане монах.

Св. Серафим и благочестивата му съпруга имали две деца. След раждането на второто дете двамата заживели като брат и сестра. Самият св. Серафим започнал да търгува самостоятелно. Делата му вървели много добре, но както и преди цялото му съзнание било насочено към богоугаждане. Има сведения, че заради благочестивия си начин на живот, още тогава, живеейки все още в света, св. Серафим притежавал изключителна духовна мъдрост.

През 1920 г. двамата съпрузи се разделили и постъпили в манастири. Именно тогава старецът приел името Серафим – в чест на великия чудотворец св. Серафим Саровски. И наистина, той се стараел във всичко да подражава на своя небесен покровител.

 

Велик бил подвижническият подвиг на стареца Серафим Вирицки. И Бог по неговите молитви започнал да извършва дивни чудеса, като надарил Своя угодник с дара на прозорливостта. По време на сталинските гонения старецът също бил арестуван и така жестоко бит, че му били счупени няколко ребра. Не след много време обаче го пуснали на свобода, защото здравето му било толкова разклатено, че изглеждало сигурно, че скоро ще умре. Но старецът оживял и се преселил в село Вирица (недалеч от Санкт Петербург), където преминал останалата част от живота си. Тук св. Серафим продължил своя изключителен молитвен подвиг, като продължавал да обгрижва идващите при него, да ги убеждава да вярват в Христа и да извършва дивни чудеса. [...]

Дивният молитвеник и чудотворец св. Серафим Вирицки се преселил при Господа на 3 април 1949 година. Но той не оставил вярващите, на които приживе толкова помагал. Преди смъртта си, той често казвал на чедата си да идват на гроба му и въобще да се обръщат към него като към жив. И той винаги ще чува молитвите им и ще се застъпва за тях пред Бога (също казвал и св. Серафим Саровски). Поради това чудесата на св. Серафим Вирицки не само не спрели, а тъкмо напротив, започнали да се изливат като някакъв благодатен небесен поток. Затова и св. Серафим Вирицки е може би най-почитаният съвременен светец на Русия. [...]

Владимир Дойчев
BgNewsRoom.com

 

 

 

Слава на Великия Господ Бог!

Слава на Великия Господ Бог!
Радостно запей, мой дух!
Със сърцето си се стремя към светия чертог,
там, където е Пресладкият Иисус!

Ти си едничка надежда в живота ми,
в скърби и болки чрез Теб се съживявам.
Бъди ми радост, покров и надежда,
сам аз на Теб за цял живот се предавам.

О, мой прекрасни еднички Спасителю,
дай ми Твоята благодат!

На моя живот Ти си чудесен пазител
и нежна майка и щедър баща.
От горната слава бивам грабван,
далеч да бъде от мен всяка земна суета!

С духа и сърцето си се устремявам
към живота небесен с неговата красота...

там, в небесата, всички свети събори
и милярдите безплътни чинове
песен пеят в Божествен хор:

"Свят, Свят, Свят е нашият Бог, Господ Саваот!"

Сърцето ми от Теб винаги се весели,
Ти си моят Създател, моят Бог и Отец;
душата грешна към небето се стреми -
там за всички скърби и болки идва конец.

Слава на Великия Господ Бог!
Радостно запей, мой дух!
Със сърцето си се стремя към светия чертог,
там, където е Пресладкият Иисус!

Св. Серафим Вирицки
Православна младеж, www.pravmladeji.org

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com