Вси светии  

 

 

Св. свещеномъченик Терапонт Сардикийски

259 година

Чества се на 27 май, заедно със Св. Терапонт Софийски (Сердикийски) (†1555)
 

 

Тропар на свещеномъченик, глас 4

Станал причастник на нравите и наместник на престолите на апостолите
по пътя на съзерцанието ти, боговдъхновени, си извършил дела,
поради това ти вярно си преподавал словото на истината,
за вярата си пострадал даже до кръв,
свещеномъчениче (името), моли Христа Бога да се спасят нашите души.

По-долу:

Виж също:

 

 

Свети свещеномъченик Терапонт, епископ Сардикийски

Св. свещеномъченик Терапонт, епископ Сардикийски обърнал в христовата вяра много езичници. Страдал от управителя на Сарда Ликийска. В тъница, разтегнат на четири сухи кола с лице нагоре, бил бит тъй, че земята се обляла от кръв и след още други мъчения бил заклан като агне в 259 година при император Валериан. Коловете се раззеленили, пуснали клони и болни получавали изцерения от листата.

† Траянополский епископ Иларион, Пространен православен месецослов, изд. Тавор

 

 

Житие на свещеномъченик Терапонт, епископ Сардийски

По времето на римския император Деций (249-251 г.), подбудителят на осмото повсеместно гонение срещу християните, Валериан заемал висока служба и бил не само снизходителен, но дори и благосклонен към последователите на Христа. Църковният историк Евсевий Кесарийски (263-339) пише:

”Целият му дом е пълен с християни, една Божия община”. Обаче борбата му с опозиционните елементи го подтикнала към едно гонение, което се изявило като особено жестоко, и било съпроводено с два последователни едикта (от 257 и 258 година).

Жертва на втория едикт, предвиждащ смъртно наказание за духовните лица, които откажат да признаят римската държавна религия, станал свещеномъченик Терапонт, епископ на някогашната Лидийска столица град Сарди, който се намирал на североизток от Ефес, и от 133 г. пр. Хр. влизал в състава на римската провинция Мала Азия.

Св. Терапонт успешно разпространявал християнството и затова бил най-жестоко изтезаван от местния управител Юлиан. Той бил затварян и подлаган на глад и жажда, воден в тежки окови до градовете Синаон Фригийски и Анкира Галатийска. Когато стигнали до реката Асталин привързали съблечения страдалец за четири кола на земята и го били жестоко, докато се показали костите му и земята се напоила с невинната му кръв. Сухите колове покарали вейки, от листата на които болните получават изцеление. На 27 май 259 година св. мъченик Терапонт бил посечен с меч.

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).

 

 

В памет на свети свещеномъченик Терапонт

Събор на вси светии софийски. Икона в храма на Софийската семинариа "Св. Йоан Рилски", рисувана от П. Гайдарова. ПрототипСвети Терапонт бил светител на Сардийската църква. Със своето учение и проповед той обърнал много елини-идолопоклонници към Христа и ги просветил със светото Кръщение.

Свети Терапонт бил хванат от хегемона Юлиан, който го оковал във вериги и го затворил в тъмница. Там бил измъчван дълго време с глад и жажда. След това бил развеждан в тежки окови до градовете Синаон Фригийски и Анкира Галатийски, по време на което бил измъчван по най-различни начини.

Когато стигнали до река Асталин, съблекли страдалеца, привързали го за четири кола, забити в земята и го били така жестоко, че се показали костите му и земята се напоила с неговата кръв. А от сухите колове покарали вейки и се покрили с листа, и след това от тях израснали големи дървета, от чиито листа хората получавали изцеление на своите различни болести и недъзи.

Накрая свети Терапонт бил доведен в Саталийската епископия (подчинена на Сардийската митрополия), намираща се в Лидия, близо до река Хермус, и тук след много изтезания бил умъртвен заради изповядването на Христовото име и приел от Господа нетленен венец.

© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com