Манастирът Пантократор в Света Гора (Атон)

The Monastery of Pantokratoros (Pantokratoros Monastery)
Ιερά Μονή Παντοκράτορος

 

Светогорският манастир Пантократор. Снимка: © Alexander Boguslawski, rollins.edu

Светогорският манастир Пантократор. © Alexander Boguslawski rollins.edu

 

:: Накратко за манастира

:: Светогорските манастири

 

 

 

Манастирът Пантократор

Манастирът Пантократор се намира в източното крайбрежие на полуостров Атон, в близост до манастира Ставроникита и на около два часа път до столицата на монашеската република - Карея.

Той е седми по място в йерархията на 20-те атонски манастири. Той е общежитиен манастир, обитаван от 66 монаха (1990 г.)

Основан е от двама византийски военачалници - Алексей Стратопедарх и неговия брат Йоан вероятно през  1363 година, когато с помощтта на император Йоан V Палеолог, тяхната келия добила статут на манастир.

След Византийската империя, манастирът е бил икономически подпомаган от владетели от  Източна Европа. Два опустушителни пожара в манастира датират 1773 и 1948 година.

Днешният католикон (главен манастирски храм) е малък по размери. Посветен е на Преображението Господне. Освен католикона, манастирът има осем параклиса, посветени на Успението на Пресвета Богородица, на св. Архангели, на Възнесението Господне, на св. Йоан Предтеча, св. Николай, св. Георги Победоносец, св. Пантелеймон и на св. Три светители. На манастира принадлежи и скитът Св. пророк Илия.

В манастира и до днес има много православни светини, сред които чудотворна икона на Божията Майка, наричана тук "Старица" (Герондиса) и други икони, част от Живототворящото Дърво, и много свети мощи.

Библиотеката на манастира Пантократор пази 350 ръкописа/кодекса, два древни литургични ръкописа и повече от 3500 печатни книги.

Pravoslavieto.com

 

 

 

Иисус Христос Пантократор. Стенопис от кириакона на Кавсокалива - един от скитовете на Света Гора, на подчинение на Великата Лавра. Фото: Марин Христов
Иисус Христос Вседържител (Пантократор).
Стенопис от централния купол на кириакона на Кавсокалива (един от скитовете на Света Гора, на подчинение на Великата Лавра). Фото: Марин Христов

 

 

Св. пророк Йезекиил. Фреска от ок. 1535-46 г. от Теофан Критски в Светогорския манастир Пантократор. Prophet Ezekiel, Theophanis the Cretan, Pantokrator Monastery. Източник: culture.gr
Св. пророк Йезекиил.
Фреска от ок. 1535-46 г. от Теофан Критски в Светогорския манастир Пантократор.

 

 

"Стълбицата" на св. Йоан Лествичник. Икона от 16 в. от светогорския манастир Пантократор. Източник: culture.gr.
Лествицата ("Стълбицата") на св. Йоан Синаит.
Икона от XVI в. от светогорския манастир Пантократор.
Източник: www.culture.gr.

 

 


Император Йоан II Алексий получава ръкоположение от Господ Иисус Христос.
Ръкопис от светогорския манастир Пантократор.

 

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com