Чипровски манастир "Св. Иоан Рилски"

 

Иконостасът на Чипровския манастир

***

Виж също: Манастирите във Видинска епархия

Чипровският манастир е разположен в клисурата на река Огоста, на шест километра от Чипровци. Най-близката железопътна гара е Монтана. На около 6 км от Чипровци, по хубав асфалтиран път се стига до него.

Създаден и обитаван от български католици през X век, манастирът претърпял шест разрушения и пожари. Преживял превратностите на времето, днес повече от всякога ни приканва да обърнем погледа си назад, за да продължим с оптимизъм в бъдещето.

Първото разрушаване на светата обител станало през 1404 година след въстанието на Константин и Фружин. Възстановен е отново през 1688 година, но Чипровското въстание от 1688 година, когато хиляди българи се надигат против османските поробители, му нанася тежки щети. Манастирът е опожарен и разграбен. Унищожена е богатата манастирска библиотека с ценни славянски книги и икони. Католическото население е изселено и манастирът запустява.

В началото на XVIII век български православни монаси възстановяват манастира, подкрепени от братята монаси от Русия. През 1800 година руският император подарил богато украсено Евангелие на Светата обител. .

През 1806 година манастирът е разорен и изпепелен от берковския бей Юсуф паша. През 1818 година отново е съграден, но десет години по-късно пак е изгорен.

Възстановяването на Чипровския манастир "Св. Иван Рилски" и съграждането на малката църквица става през 1829 година, но през 1837 година огънят отново поглъща всичко. И отново градеж, за да дойде последното изгаряне след Освобождението. Каква упоритост е имало у строителите и каква жестокост у рушителите!

В наши дни манастирът е едно спокойно кътче, обгърнато от красива природа.

Църквата му е ниска, зидана от камък и покрита с плочи. Има един купол. Външната северна страна има каменна украса ­ двуарков затворен прозорец с изображение на кръст и роза. Дърворезбеният иконостас на олтара е много красив, а иконите са изписани от копривщенския зограф Христо Енчев.

В манастирския двор е издигната каменна кула, иззидана най-отгоре с тухли, където е и камбанарията. Мраморна плоча напомня за подвига на героите от Чипровското въстание, а в една ниша са съхранени и костите им. В източната част на двукатните манастирски сгради има малък параклис със запазени стенописи и икони от неизвестен зограф.

Чипровският манастир "Св. Иван Рилски" в наши дни е най-скромната перла на Видинска епархия.

К. Александрова
ЦВ
Брой 20 за 1998 година

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com