Синодът търси спешно 200 000 лева за ремонт на Бачковския манастир

От Светия синод не коментираха дали са обсъждали предстоящото посещение на папата и избора на нов митрополит в неделя

НИКОЛАЙ КРЪСТЕВ
МОНИТОР-ПЛОВДИВ
 


Не търпи отлагане ремонтът на северното крило на Бачковския манастир, чиито греди на покрива са изгнили, а конструкцията е пропаднала и може всеки момент да рухне. Около това становище се обединиха членовете на Светия синод и лично патриарх Максим, които вчера бяха в Светата обител.

200 000 лева трябват за спешния ремонт на най-засегнатата част от крилото, в което се намират канцелариите, килията и приемната на игумена дядо Наум. 10 000 лева вече е дарил Комбинатът за цветни метали, а бизнесмени са обещали да доставят специалните керемиди от керамичния завод в Кавала. По откритите сметки в банка ДСК-клон Асеновград имало направени дарения и от частни лица. Преди ден студентка превела 100 евро. От строителните фирми, които ще извършат ремонта, са декларирали, че ще работят без печалба. Управата на манастира и Светия синод също ще внесат своята лепта.

Първата част от спасителните ремонти трябва да приключат до Великден.

Специалисти от Националния институт за паметниците на културата вече са направили предписания за запазване автентичността на стрехите и килиите в северното крило. Дървеният материал, който ще се използва за направата на нова кострукция, ще се инпрегнира предварително в специални смоли и отрови против дървояди. Таваните ще бъдат обшити с дървена ламперия. Кабелите ще бъдат подменени или с т.нар. бронирани проводници, или ще се поставят в специални тръби.


Памет

Най-младият архиерей на Православната българска църква епископ Николай водеше вчерашната Света Божествена литургия в манастирската църква. На нея се събра Светият синод на БПЦ в пълен състав. Заупокойна литургия в памет на починалия преди 31 години глава на църквата ни патриарх Кирил отслужи Негово светейшество Патриарх Максим. В словото си над гроба на патриарх Кирил той се спря на достойнствата му като висш духовник, учен и ерудит, успял да развие църквата ни след получаването на самостоятелност през май 1953 година.

Останаха догатки дали митрополитите са обсъждали предстоящото посещение на папата както и насроченият за неделя избор на владика на новата епархия с център Силистра. След службата никой от тях не пожела да коментира този въпроси. Кандидат за мястото в крайдунавския град е и Агатоникийския епископ Наум, който е игумен от 16 години на Бачковската света обител. Преди да дойде в най-големия манастир в Родопите той е бил игумен на Троянския манастир, а преди това – представител на БПЦ в Москва.

© вестник "Монитор", 8 март 2002 

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com