Храм-паметник "Св. Св. Кирил и Методий" в Стария Преслав

 

 

Построяването на манастира "Св. Св. Кирил и Методий" в Стария Преслав е свързано с 1000-годишния юбилей от успението на Св. Методий през 885 година, покръстването на българите през 864 г., но в последствие и 1000 години от царуването на Симеон Велики. За осъществяването на идеята Четвъртото Обикновено Народно събрание през 1884 г. взема решение да се издигне храм-паметник. Строежът започнал в края на 1897 г., но бил завършен едва през 1918 година. Окончателно работите привършват към 1926 г. и на следващата 1927 г., когато се навършили 1000 години от царуването на Симеон Велики, храмът бил осветен от Варненския и Преславски митрополит Симеон.

След десетина години, през 1938 г. държавата започва да предявява претенции към манастира. Изминават години и на 22 август 1949 година с Четвърто постановление на Министерския съвет се подготвя отчуждаването на църковни имоти. С акт № 324 от 20 март 1967 година манастирът е одържавен.

Храм-паметник "Св.св. Кирил и Методий" в Стария ПреславС избирането му на Варненския и Преславски престол през 1989 г. Варненският и Великопреславски митрополит Кирил се заема с възстановяване собствеността на епархията. В Министерството на финансите са представени документи, въз основа на които се деактуват църкви, но преписката за манастира "Св. Кирил и Методий" се загубва. Усилията за връщането на сградите обаче не намаляват.

Във връзка с тържественото отбелязване на 1100 години Велики Преслав през 1993 г. храмът е ремонтиран и обновен от Варненския и Преславски митрополит, след което е отслужена св. Литургия от Негово Светейшество Българския Патриарх Максим в съслужение на Негово Светейшество Румънския Патриарх Теоктист, представители на Вселенската, Руската, Сръбската Патриаршии и други поместни църкви, както и Св. Синод на Българската православна църква.

Въпреки това и до днес сградите на манастира не са върнати на Варненската света митрополия, но с Божията помощ се надяваме в най-скоро време това да се осъществи.

© Обществен комитет "Православни ценности", Варна

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com