Актьорът Петър Слабаков: Плюя на тази демокрация!

 

Какво ще продава догодина Костов – майка си и баща си ли, пита известният артист и бивш дисидент

Кристина Патрашкова, вестник Монитор, 23 ноември 2000

 

Петър Слабаков е роден през 1923 г. в Лясковец. Той е един от основателите на "Екогласност". Бил е депутат във Великото народно събрание и в 37-то народно събрание. Един от най-добрите български актьори. Участва в десетки филми, най-известните от които са "Пленено ято", "Цар и генерал", "Вечни времена", "Мъртви души". Напоследък актьорът рядко идва в София, живее в габровското село Бериево.

Интересувате ли се какво правят политиците в София, г-н Слабаков?

Това, че живея в Бериево, не означава, че съм се изолирал. Следя всичко и от село много по-добре се вижда какво се случва в столицата.

Как изглежда от Бериево, ще се отворят ли вратите на Европа за нас?

Шенген за нас няма да падне нито на 30 ноември, нито през май. Европа просто се чуди с какви уговорки да ни откаже. Жал ми е за управниците – те с намордници ли са, с пердета на очите ли са, не мога да разбера. За всички е ясно, че не ни искат, само те се правят, че не виждат. Западните страни, великите демокрации си имат своите интереси. Нас никой не ни бръсне за слива. Борбата е между еврото и долара. Нас дори не ни знаят в кое кьоше на географията се намираме. Ако ни искат обаче за нещо пари, ние винаги ще дадем, дори да няма какво да ядат децата и бедните. Освен това, аз питам, за да влезем в Европейския съюз – колко трябва да платим? За да ни приемат в НАТО, нали трябва да се въоръжим с оръжие от западните страни и пак ще трябват пари. Откъде ще ги вземем? Затова Шенген никога няма да падне. Ние сме излъгани.

Кое е според вас най-голямото безобразие днес?

Демокрацията създаде престъпност. У нас ликвидираха всичко, което произвеждаше, предприятия, които имаха печалба, се разпродадоха. Земеделието е опустошено. Ако дойдете сега в село, ще вървите и ще плачете – там, където е имало живот, разхождали са се животни – сега е пустош. Селскостопанските постройки за нищо не служат. Никой нищо не произвежда. А нашите лакеи и подлизурковци искат и конституцията да променят, за да продават земята ни. Това са престъпници. Съвсем сериозно мисля, че днес трябва да има пак лагери и там да бъдат вкарани нашите управници. Да седят подпрени на мотики и да се пекат цял ден на слънцето. Това е вече ужас!

Какво най-вече ви ужасява?

Чувам например Иван Костов да казва, че трябва да продаде телекомуникационната система, за да се закърпи бюджетът. Какво иска този матов мъж с джуките? Догодина какво ще продава – сигурно майка си, баща си и тези полуживи хора. Вижте какво става – внасяме кенгура от Австралия, луда крава от Англия, пилета от Аржентина. Ние сме за оплакване. Не желая дори да ги слушам политиците. Като чуя Костов или Стоянов, уртикария ме хваща. Егати управниците! Страшно се възмутих, когато президентът ни прави най-голямата реклама, като кани чужди бизнесмени у нас, защото работната ръка в България била евтина. Това е обида към народа. Цинизъм. Дотам сме се докарали, че не трябва да съществуваме като държава.

Вие изненадахте ли се от доходите, които декларира тези дни елитът ни?

Това, което са декларирали, е ясно. Аз питам за това, което не са декларирали. Това е срамота. Как искат да им вярва българинът? Един Жотев, който се прави на божа кравичка, се оказа, че има хиляди долари. Плюя на такава демокрация! Като че ли тези хора са със 100 ануса, а обикновените хора нямат и един. Очаквам търпението на обикновения българин да се изчерпи. От мен да знаете – по-лошо от ликвидацията няма. Бил съм на война – там има разрушения, но остава и нещо незасегнато. А сега ние унищожихме всичко, което имаше в страната. Съсипахме дори образованието и младите бягат. България остава без мозъчен център. Навремето много се ядосвах, след това започнах да се смея, сега вече изпадам в истерия. Как да реагираш иначе? Като знаеха например, че Данчо е "мента", защо го избраха. Агов пък е един полуцирей, който си бърчи челото, за да се прави, че мисли, Костов се държи като мокър плъх и само очичките му играят. Това са кретени. Йордан Соколов пък, макар че ми е бил адвокат при бракоразводното дело, да вземе да каже, че лекарските заплати от 250 лв. били достатъчни. Лошото е, че тези хора са безнаказани. Има една дума "срам", но за тях тя не съществува. Те са пердета.

Какво напоследък ви е натъжило?

Гледах по телевизията репортаж за деца на богати хора, които учат в някакъв колеж. Всички те разказваха, че като пораснат ще си построят палати в чужбина, ще карат скъпи коли. В Бериево, където живея сега пък, има интернат за деца. Питам едно дете оттам какво ще направи ако има много пари и то ми отговаря, че ще помоли една леля да му купи торта. След това да я раздели на парчета за децата и да изядат по една торта с една фанта. Това са желанията на двете крайности. Трябва да има революция. България така хлътна през последните години, че не мога да я позная.

Любопитна ли ви е новата дискусия за досиетата?

Какво искат да докажат с тези досиета? Къде бяха след 10 ноември да решат този въпрос? Тогава всеки бързаше и гледаше да заеме депутатското място. Иначе във всяка партия е имало мърша. Макар че такава, каквато днес ни управлява, никога не съм виждал. Ето, сега станаха толкова много палежи, изгоряха стотици хиляди декари, държавата загуби над един милиард долара. И само чувам, че министрите летят със самолети и гледат пожарите отгоре. Върбанов пък заяви, че загубите не били толкова големи. Мисля, че този човек е най-добре да си отиде при своята манекенка, вместо да управлява.

Лично вие как преживявате като пенсионер?

Като останалите. Най-големият цинизъм беше, когато Муравей Радев каза, че пенсионерите сме като паразити, защото работниците трябвало да ни плащат пенсиите. Че всички хора на моята възраст имат дял в това, което е създадено.

Симпатизирате ли днес на някоя политическа сила?

На кого? На БСП ли и на Овчаров, дето имал апартамент, в който можел да се разхожда с моторетки. Този човек е далеч от лявата идея, той ли ще защитава бедните?

Защитавате ли още екологическите идеи?

Сега искат да водоснабдяват Ловеч и да строят язовир, когато отдавна е ясно, че с него всичко ще се свлече. Вместо да се чудят къде им се губи водата, да вземат да си оправят водоснабдителната система. В противен случай ще правим живи вериги, тук са балканджии хора и пушките могат да хванат. То колко ли разбира Евдокия Манева от екология щом мисли, че с мрежи може да спре радиацията.

За какво се чувствате най-излъган?

Сам се излъгах, но само за 3-4 месеца след 10 ноември. Нещата започнаха да ми се проясняват още на първите митинги. Всеки гледаше да хване депутатско място, всеки гледаше себе си. Въобще не чаках никакви отлюспвания, сам се махнах. И сега спя спокойно, защото никого не съм искал да излъжа. Но не понасям мен да ме лъжат.

Оказва се, че децата нямат никакви положителни примери за подражание?

Така е. Осакатихме децата. Те не са виновни, а ние, възрастните. То вижте и какво гледат по телевизията – само филми за това кой убил баща си, кой е… майка си. Съжалявам, но по друг начин не мога да го кажа. Самият аз бягам от къщи, за да не гледам тези глупости.

Не вярвате ли, че нещата ще тръгнат към по-добро?

Като дойдат другите и те ще започнат да се държат по същия начин. Убеден съм вече, че човекът е най-калпавата твар, защото е дарен с мозък, а тъкмо с него може да ликвидира всичко.

Няма ли поне един човек, на когото да сваляте шапка?

Имаше такъв и с него бяхме много добри приятели – Георги Парцалев.

Вестник "Монитор", 18 ноември 2000