Вси светии  

 

 

Св. Георги Амастридски

VIII - IX век

Чества се на 21 февруари

 

 

 

 

 

В памет на свети Георги, епископ Амастридски

Родителите на преподобния Георги, Теодор и Мигетуса, били благочестиви хора, произхождали от знатен род и се отличавали с добродетелен живот(те живеели в град Кромна, Пафлагония, на Черно море, бел.ред.).

Бидейки бездетни, те усърдно се молели на Бога да им дарува деца, но едва в дълбока старост Господ изпълнил молитвите им. Глас от небето им възвестил за раждането на сина им, нарекъл името му и предсказал, че ще бъде удостоен с благодатта на епископството. Родил им се син. Това бил преподобният Георги.

Когато достигнал юношеска възраст, започнало да се изпълнява предсказаното за него, понеже той показал блестящи успехи в светските и духовните науки. Като виждали това, родителите му прославяли Бога.

Като навършил пълнолетие и завършил образованието си, преподобният Георги напуснал отечеството си и се отдалечил в Сирикийските планини. Тук той срещнал един благочестив старец, приел от него монашеско пострижение и под негово ръководство започнал да води монашески живот. След кончината на стареца преподобният отишъл във Вониса и се отдал на суровите подвизи на постническия живот. Благочестивият живот на свети Георги скоро станал известен на всички.

Когато починал епископът на град Амастрида, по Божие изволение той бил избран от клира и народа за епископ. Когато пристигнал в Цариград за ръкоположението, той спечелил благоразположението на император Константин VI и неговата майка Ирина и бил посветен от патриарх Тарасий. По този начин се сбъднало всичко, което Господ предсказал на родителите му - преподобният бил възведен на Амастридския епископски престол, подобно на светило, което не турят под крина, а на светилник (Мат. 5:15).

Когато пристигнал в своя катедрален град, той утвърдил паството си в Божественото учение, умножил църковната утвар и украшенията в храмовете и съставил църковни правила относно олтара. При това винаги бил защитник на вдовиците и сираците, благодетел на бедните, освободител от дългове и на всички служел за образец на истински богоугоден живот.

    * Св. Георги починал на 3 март при царуването на Никифор Логотет (802-811 г.). На гроба му ставали много чудеса.

Преподобният извършвал и много чудеса: с молитвите си той изгонил от града сарацините, които опустошавали околностите; по чудесен начин спасил амастридските търговци, хванати в Трапезунд и несправедливо осъдени на смърт. Като преживял в такова благочестие земния си живот, преподобният Георги го напуснал и с мир предал духа си на своя Господ, Комуто да бъде слава сега, винаги и во веки веков. Амин.

© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com