Манастирът Кутлумуш "Свето Преображение Господне" в Света Гора (Атон)

Monastery of Koutloumousiou, Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου
Монастыр Кутлумуш на Афоне

 

Кутлумуш

Манастирът Кутлумуш. Снимка © Марин Христов

 

:: Накратко за манастира

:: Светогорските манастири

 

Манастирът е основан към края на XIII век. Неговият престолен празник е на 6 август (19 август стар стил), Преображение Господне.

 

 

 

Манастирът Кутлумуш

Кутлумуш се намира в непосредствена близост (ок. 10 минути) до столицата на Св. Гора - Карея, на ок. 500 метра южно от нея.

Осветен е в чест на Преображението Господне.

Точната година на основаването му е неизвестна. Според атонска легенда, негов основател е бил арабин на име Кутлумуш, който приел християнството. За пръв път манастир с името Кутлумуш се упоменава в документи от 1169 г. Споменава се и в един хрисовул на Алекси III Комнин Трапезудски от XIV в.

Манастирът е бил многократно разграбван от арабски пирати, турски яничари и каталонци, по времето на IV кръстоносен поход. Те довели до западането на манастира през XII-XIV век.

През последвалите години на подем, бедствията не спирали: манастирът многократно е бил опожаряван. Най-големият пожар бил през 1497 г., през 1767 г, дръг пожар унищожил източното крило на манастира. За възстановяването му значителна помощ оказал Александрийският патриарх Матей II.

През 1857 и 1870 г. огънят отново нанесъл сериозни щети на манастирските сгради, а в по-ново време - през 1980 г., когато  голям пожар в обителта отново унищожава цялото източно крило на манастира. Щетите от него били току-що напълно възстановени, когато през ноември 2006 г. избухва друг пожар на последния етаж на манастира, в който изгарят 60 квадратни метра от покривната конструкция, но благодарение на бързата намеса на пожарната служба огънят е бил ограничен в първоначалното му огнище.

Днес манастирът е възстановен в голяма степен. Неговият главен храм, посветен на Преображението Господне, е известен с красивите си стенописи и със чудотворната икона Страшно застъпничество (Страшное Предстательство).

Манастирът пази много мощи на светии, свети икони и свещени одежди и църковна утвар. Манастирската бибилиотека съхранява много ръкописи.
Неговият престолен празник е на 6 август (19 август стар стил),  Преображение Господне.

Порфирий Успенски, който посетил манастира към средата на XVIII в., го нарича български, вероятно поради факта, че в него повечето монаси били българи, а в библиотеката на манастира – повечето ръкописи били славянски.

Манастирският параклис “Св. Безсребреници” се намира на югоизточния ъгъл на южното отделение на братските келии. Той е изписан през 1798 г. с иждивенията на поклонници - българи от Охрид. От охридчани тук са останали и някои други паметници. Съборният храм “Св. Преображение” е украсен с живопис от 1540 година.

Pravoslavieto.com
По Света Гора Атон, Русское Афонское общество и данни на Д. Болотов в  "Български исторически паметници на Атон", 1961 година

 

Манастирът Кутлумуш в Св. Гора. Снимка © Марин Христо
Манастирът Кутлумуш в Света Гора Атон. Снимка © Марин Христов

 

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com