ОБРЪЩЕНИЕ

към клира и миряните на Българската православна църква

от Управителния съвет на фондация "Покров Богородичен"

 

 "Аз дойдох, за да имат живот,

и да имат в изобилие" (Иоан. 10:10)

 

Скъпи братя и сестри в Христа,

В началото на Великия пост, в очакване на кръстните Христови страдания, смърт и славно Възкресение, се обръщаме към вас относно предстоящата война в Ирак. Злото отново се надига със страшна сила. Светът отново е изправен пред сблъсък, в който ще загинат хиляди невинни хора. Четири години след бомбардирането на Сърбия, по циничен начин войната се прикрива и оправдава с абстрактните ценности на демокрацията, свободата и човешките права. Като част от тези, които изповядваме вярата си в нашия Спасител Господ Иисус Христос, следвайки Неговото учение, знаем, че злото не се побеждава със зло. Човешкият живот е дар от Бога и не са с Истината тези, които уж в името на живота са готови да отнемат живот. Иисус Христос е категоричен: "Всички, които се залавят за нож, от нож ще погинат" (Мат. 26:52).

Всеки обичащ свободата човек счита режима на Саддам Хюсеин за тираничен, но това не означава, че той трябва да бъде отстранен с насилие. Защитата на мира не е защита за Саддам Хюсеин. Милиони хора по света отхвърлят войната като средство за разоръжаването на този диктатор, защото всъщност от нея ще пострадат невинни хора. Обществеността в България в преобладаващата си част също не приема военния изход от кризата, както и въвличането на страната ни в нея. За разлика от други страни, у нас тази позиция все още не е получила организиран израз. Наш дълг е като православни християни да следваме Господнята заповед за любов към ближния и да противостоим на войната. Най-голямото дело, което бихме могли да принесем, разбира се, е молитвата. Затова се обръщаме към всички православни вярващи с призив да усилим личните и общите молитви за мир в света, както и за неучастието на страната ни в задаващата се война. Обръщаме се към членовете на Св. Синод и клира на БПЦ с предложение да се отправи послание до всички енории и манастири да се отслужва всекидневно молебен за мир.

Християните по целия свят вече месеци наред противостоят открито и дейно на войната. До този момент са изявили протеста си чрез изявления, призиви или протестни писма до президента Буш много православни архиереи: Руският патриарх Алексей II (през октомври 2002), Константинополският патриарх Вартоломей (през ноември 2002), Александрийският патриарх Петър VII (през януари 2003), архиереите на православните църкви в Германия (сред които и Западноевропейският митрополит Симеон – през януари 2003), Св. Синод на Еладската православна църква (през февруари 2003), както и много православни архиереи в САЩ и Великобритания. Категорично отхвърлиха войната епископи и от другите християнски изповедания, като сред тях най-силни са гласовете на Римокатолическата и Англиканската църкви.

Като православни християни, чеда на БПЦ, не бива да оставаме безучастни към това общо усилие на християните по света да се противопоставят на злото. Никаква демагогия относно т. нар. "превантивна война", т. е. война, която ще нанесе изпреварващ удар, за да предотврати вероятна агресия от страна на Саддам Хюсеин спрямо САЩ или друга страна, не може да заблуди вярващия човек. Единствената война, която Църквата може да приеме за неосъдителна е тази в защита на отечеството. Предстоящата война няма да бъде такава за нито един член на евентуалния военен съюз срещу Ирак. Няма да бъде такава и за България. Забележително е, че най-силно настояват за война правителствата на тези страни, които най-малко са пострадали от войните на 20-ти век. Страните, изживели най-големия ужас на Втората световна война като Германия, Русия и Франция категорично търсят мирен изход от кризата с Ирак.

Скъпи братя и сестри, нека се вгледаме в лицата на иракските деца от репортажите на различни телевизионни канали. Всяко едно от тези беззащитни същества може да се окаже "оправданата" цена на "мироналагащата" операция, в която България се готви да вземе участие. Ако не се противопоставим с молитва и дейна гражданска позиция, ние се съгласяваме с лъжата, че мирът може да се постигне с война. "Мироналагаща" операция е цинично понятие, отвратителна насмешка над ценностите, наследени от християнската култура. Ако не я отхвърлим, ние ставаме съучастници на силите на злото. Всяко наше действие или бездействие влияе върху духовното състояние на целия свят. Защото - "от нас зависи".

Скъпи братя и сестри, защото вярваме, че Господ чува молитвите ни, нека обединим усилията си и непрестанно да умоляваме Него, Благия и Човеколюбеца: "Дай мир на Твоя свят, на църквите Си и на всички Твои люде".

 

Управителен съвет на фондация Покров Богородичен

(Димитър Спасов, Мария Спасова, Мила Игнатова, Пламен Сивов, Илиана Александрова, Димитър Попмаринов)

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com