РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО
Рождественски пост

 

 

 

Рождественски или Филипов пост

След деня в памет на св. апостол Филип започва четиридесетдневният пост, наричан често "четиридесетница на ап. Филип". Установен е сравнително късно, в чест на Раждането на Спасителя, за да се очистят християните чрез покаяние, молитва и пост и с чисто сърце, душа и тяло благоговейно да посрещнат явилия се в света Син Божий. През дните на поста преди Рождество Христово са празниците на много старозаветни пророци, предсказали раждането на Спасителя.

По своята строгост Рождественският пост отстъпва на Великия и Богородичния пост и не се различава от Петровия. В много устави дните от 20 до 24 декември са свързани с по-големи ограничения подобно на дните преди Великден.

1.  15 - 22 ноември
28 ноември - 5 декември (ст. стил)
само растителна храна с олио 21 ноември (4 декември ст.стил) е
Въведение Богородично.
2. 23 - 29 ноември
6 декември - 12 декември (ст. стил)
разрешава се риба  
3. 30 ноември - 6 декември
13 декември - 20 декември (ст. стил)
разрешава се риба

 

От Андреевден до Никулден
4. 7 декември - 13 декември
21 декември - 26 декември (ст. стил)
разрешава се риба  
5. 14 декември - 19 декември
27 декември - 1 януари (ст. стил)
разрешава се риба  
6. 20 декември - 24 декември
2 януари - 6 януари (ст. стил)
само растителна храна с олио От Игнажден до Бъдни вечер е Предпразненство на Рождество Христово
  25 декември
7 януари (ст. стил)
Блажи се. Не се пости дори ако се случи в сряда или петък. РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО

        ' На 5 януари - строг пост (растителна храна без олио), а ако е събота или неделя  - с олио и вино.

Pravoslavieto.com
Из Постите в Българската православна църква.

 

 

История на Рождественския пост

"Пазенето на въздържанието е запечатено от четирите сезона, за да може през цялата година да помним, че постоянно се нуждаем от очистване и че чрез пост и милостиня трябва да изкореняваме греха, който се преумножава от слабостите на плътта и нечистите желания... Както Господ е щедър към нас с плодовете на земята, така и ние по време на поста трябва да бъдем щедри към бедните".
Св. Лъв Велики, папа Римски

"Рождественският пост напомня за поста на Мойсей, който, постейки 40 дни и нощи, получил каменните скрижали с Божиите слова. А ние, постейки 40 дни, съзерцаваме и приемаме живото слово от Девата, начертано не на камък, но въплътило се и родено, и се приобщаваме към Неговата Божествена плът".
Св. Симеон Солунски

На 15 ноември започва Рождественският пост. Той е въведен в Църквата по-късно от Великия пост и е свързан с празника на Рождението на Спасителя.

На Запад първи започнали да честват Рождество Христово (около 350 г.), а на Изток честването на Рождество Христово било въведено от св. Григорий Богослов през 380 г., в Антиохия през 375 г., в Александрия през 432 г. от св. Кирил Александрийски, а в Йерусалим при патриарх Ювеналий (V век). Дните, в които това събитие било отбелязвано, се различавали в поместните църкви - на Запад го чествали на 25 декември, в Антиохия на 4 януари, в Александрия на 18 или 19 април или на 29 май. Малоазийските църкви празнували на 6 или 10 януари. Едва в края на IV в. и началото на V в. празнуването сравнително се уеднаквило и всички църкви с изключение на Арменската започнали да го празнуват на 25 декември.

Постни дни преди Рождество Христово са същестували още от времето, когато се празнувал заедно с празника Богоявление на 6 януари. Теофил Александрийски говори за 12 дневен пост. По-късно, когато цялата Църква започнала да празнува Рождество на 25 декември, постът преди Богоявление станал само един ден.

Преди Рождество в западните църкви постели от една до няколко седмици. В една своя беседа св. Йоан Златоуст говори за петдневен Рождественски пост. Броят на дните му постепенно нараствал и по времето на преп. Теодор Студит (IX век) той продължавал вече 40 дни. В едно свое съчинение той подробно описва храната за този пост, а самия пост нарича "четиридесетница на св. Филип". По този повод Антиохийският патриарх Валсамон (XII век) цитира позицията на Константинополския патриарх Николай III (XII в.), който твърди, че преди Рождество Христово трябва да се пости само осем дни, защото 40-дневен пост е достоен само за Христовото Възкресение. Тази неустановеност продължила до 1166 г., когато Константинополският патриарх Лука Хрисоверг определил преди Рождество да се пости 40 дни.

Златина Иванова, по "Литургика" от архим. Авксентий, изд. Праксис 2005 г. Публикувана тук със съкращения
Двери на Православието

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com