Младенецът Христос започва Своя кръстен път

Архимандрит Йоан Крестянкин (1910-2006)

Рождество Христово, българска икона
Рождество Христово

 

 

Архимандрит Йоан Крестянкин. Източник: www.gzt.ru.Годишният кръг спокойно и неумолимо, по Божие веление, се завърта и като ярка звезда проблясват в него напомнянията за Божествената любов – Господните празници.

И сега е Рождество Христово!

Да дойдем всички и да се поклоним пред скромните ясли, сияещи с Божествена слава, защото Младенецът Христос тук започва Своя кръстен път по лицето на земята. Да се поклоним, защото тук е началото на нашето спасение, началото на нашата вечност. Пътят, Истината и Животът – Христос Бог се яви в света. И Богомладенецът донесе на земята Своя мир, и Божия мир дари Христос Спасителят с подвига на краткия Си земен живот. Но Божият мир влиза в живота ни чрез подвига на нашата вяра - Божествената любов и Божественото милосърдие. И дали защото в объркания ни свят, очакващ бедствия, се изтощи нашата вяра, в него се мержелеят два противоположни образа – образът на поруганата Божия любов и тържествуващият смях на дяволската злоба. Тази вражеска злоба сега изтръгва от средите на Църквата тези, у които е оскъдняла любовта - и братът престава да разбира брат си, и синът забравя баща си, и образът на поруганата Божия любов възвещава смърт.

Приятели, да се стреснем от видяното, да се приближим до Богомладенеца Христа с покаяние и молба, изливайки пред Него тихи молитви. И Той, Нашият Господ и Бог, ще вразуми, обнови и запази всички нас, които в бедите си се обръщаме към Него.

Днес е Рождество Христово, денят, в който започва подвигът на Спасителя на света. Днес е денят за изпитване на нашата любов и вярност към Него. И нека светът да чуе истината, възвестена чрез нашия живот: "С нами Бог, разумейте язици... яко с нами Бог!" С радостта на големия празник на Христовото Рождество ви поздравяваме!

Бог Господ Христос като Младенец, повит в пелени, се явил в света. И Майката-Дева се навежда над Него в изумление пред необятността на разкритата пред света тайна. И Майката, непорочната Дева Мария, която послужила на "великата тайна на благочестието", в този момент познала цялата висота на радостта от това, че Човек и Бог се явиха в света. И това знае засега само тя. И само тя в този миг трепетно е предусетила и цялата дълбочина на мъката на кръстния път, по който поемала сега с Младенеца в ръцете й.

И днес е денят на достойната почит на Майката Божия, Непорочната Дева Мария, послужила на тайната на въплъщението на Сина Божи. Малко е казано за нея в Свещ. Писание, малко събития от личния й живот са запазени в Преданието. Но зад всяка стъпка на нейния Божествен Син стои тя, започвайки от Неговото раждане и завършвайки с Кръста на Голгота. И за нас не е трудно да си представим величието на нейния изключителен човешки майчински подвиг. Но много по-трудно е да разберем тази най-висока степен на чистота и святост, тази пълна преданост на волята Божия, които я правят "зора на тайнствения ден" и чрез които тя постига близост със Самата Троица, ставайки дъщеря на Бога Отца, Майка на Сина Божи и Невеста на Св. Дух. Обещанието, дадено още на първите хора, че ще дойде време и ще се роди на земята Спасител на света и семето на жената ще порази главата на змията (дявола) се изпълнило, но не изведнъж. Човечеството изминало дълъг път на подготвително очистване и освещаване, докато накрая не се явила богоизбраната отроковица и ангелите изпели на Въплътилия се божествен химн, небесата предизвестили великото събитие чрез чудната звезда, земята предоставила пещера, а човешкият род дал Майката Дева, изпълнила Божествения съвет на Всевишния Бог.

И тази свобода от греха, която постигнала Приснодевата, била преди всичко велик Божи дар и неин личен подвиг на любов към Бога. Защото нейното сърце от младенческа възраст винаги било обърнато към Него. Обетът на нейните родители, даден при раждането на дъщеря им, да я посветят на Бога, станал обет и на нейното сърце. И подвигът на нейния живот се подхранвал от молитвите на нейните родители, от молитвите и очакванията на цялото ветхозаветно човечество, на целия сонм патриарси и праведници.

И за целта на въплъщението на Сина Божи – възраждането и обновлението на света, премахването от него на всички последствия на грехопадението, възстановяването на първосъздаденото Царство Божие - за тази велика цел послужила Пресветата Дева.

Чрез нейния подвиг, молитви и любов ние придобихме вечно спасение. И "Бог (сега) се нарича наш Отец, защото Словото се приобщи към нашата плът, защото Синът прави така, че Неговият Отец става и наш Отец" - казва св. Атанасий Александрийски. А волята на нейния Божествен Син и Спасител на света е осиновила целия човешки род на Божията Майка. Чрез вярата ние придобиваме този неоценим дар – Отец и Майка. И как да не възклицаваме от глъбините на вярващите сърца хвалебни песни и химни за Майката Божия, Пресветата и Пренепорочна Дева Мария.

Превод Полина Спирова
Двери на Православието

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com