Несебър - църкви и забележителности
Nessebar, Bulgaria

 

Старинната църква "Христос Пантократор" в Несебър. 13 век. Снимка Иво Сотиров,ivoso.blog.bg.

:: Църквите и светините в Несебър
:: Църквата-музей "Св. Стефан"
:: Църквата "Св. Възнесение Христово" ("Св. Спас")
:: Несебър - история и настояще

 

 

Църквите и светините в Несебър

Наричат Несебър "енциклопедия" на християнското църковно строителство. В него са открити досега 44 църкви от периода от V до ХIХ век. (Като се има предвид обаче, че островът е бил поне три пъти по голям, очевидно е, че и броят на църквите е надвишавал сто). Сред тях са и най-старите в България раннохристиянски базилики. Осемнадесет от храмовете са добре запазени.

Строителството напълно спряло по време на турското робство (за пет века е издигната само един храм), а съществуващите дотогава били подложени на разруха, защото турците забранили поддръжката им.

Една от най-старите църкви (V век) е базиликата "Св. Богородица Елеуса". Разположена е на морския бряг в северната част на полуострова. Дълга е 28 метра и широка – 18 метра и има форма на трикорабна базилика с три апсиди и нартекс (преддверие), а двата странични кораба имат по още две, по-малки апсиди (северна и южна). Църквата е била разположена на свлачище и днес от него са останали само основите. Последни разкопки и проучвания са извършени през 1920 г., след което храмът е консервиран и отчасти реставриран. Виж също: Иконите на Божията Майка - Умиление (Елеуса).

Църквата "Св. Богородица Елеуса" в Несебър. Източник: ald-bg.narod.ru
Останки от древната църква "Св. Богородица Елеуса" в Несебър

Църквата "Св. София", наричана също "Старата Митрополия" е също от V век. Тя е почти цяла и е може би най-внушителната от всички несебърски църкви. Днес се намира в центъра на града, Дълга е над 25 метра и широка 22 метра. Колонада и арки са красили трите й кораба, зидана е от камък и тухли, а подът й е бил покрит с мозайки.

  Старата митрополия в Несебър. Архив: government.bg
Останки от стария митрополитски храм в Несебър

Църквата "Св. Йоан Кръстител" е строена през XI в. и е типична кръстокуполна църква. Тя е трикорабна и има четири зидани стълба, поддържащи целия купол. Има запазени фрагменти от фрески, датиращи от XIII век. В църквата е уреден малък археологически музей.

Църквата "Св. Йоан Кръстител" в Несебър Църквата "Св. Йоан Кръстител" в Несебър. Източник: government.bg
Църквата "Св. Йоан Кръстител" в Несебър

Благовещение, икона от 16 в. от неизвестен автор, от църквата ”Св. Йоан Кръстител” в Несебър. Днес в Градска художествена галерия – Пловдив.
Свето Благовещение.
Икона от XVI в. от неизвестен автор, от църквата "Св. Йоан Кръстител" в Несебър.
Днес в Градската художествена галерия в гр. Пловдив.

Църквата "Св. Стефан", наричана също "Новата митрополия " също е строена през XI век и се намира в близост до пристанището. Тя е също трикорабна, а външната украса е така живописна, че дава началото на бъдещия типичен несебърски стил в градежа и разкрасяването на църквите от по-късно време. Гледжосани керамични фигури с различен цвят, глинени майолики и емайлирани плочки са вградени като меандри на лицевата страна на църквата, отделяйки и украсявайки архитектурните й компоненти. Основните фрески са датирани от 1599 година. Владишкият трон и олтарът са от дърво и са изработени през по-късния XVII век. Още: Несебър - Църква-музей "Св. Стефан".

Църквата "Св. Стефан" (XVI в.) в Несебър
Църквата "Св. Стефан" в Несебър, изглед от североизток.
Снимка ©sights-and-culture.com

Наложилият се по-късно живописен стил намира най-чудесно приложение в църквата "Св. Теодор", от която са запазени в първоначалния си вид само две фасади. Днес тя е реставрирана, но запазените елементи на украса са изключителни по своите форми и цвят, по разнообразието при съчетанието на елементите.


Църквата "Св. Теодор" в Несебър

В този стил е градена и църквата "Св. Параскева". Тя е малка (ок. 15x6 метра) еднокорабна постройка с притвор и една петстенна апсида. Орнаментите естествено се вписват в архитектониката на сградата. Конзоли с малки арки леко подпират горната част на купола и създават впечатление за детски пясъчен замък.

Църквата "Св. Параскева" в Несебър, изглед от югоизток. Фото: ©sights-and-culture.com
Църквата "Св. Параскева Петка" в Несебър.
Снимка ©sights-and-culture.com

Църквата "Св. Архангели Михаил и Гавраил" е издигната също през XIII век. Намира в непосредствена близост до църквата "Св. Параскева" и по външната си украса прилича на нея.

Представлява кръстокуполна постройка с размери ок. 12x5 метра, с два входа (северен и южен), един кораб и три малки, многостенни апсиди с отвори в тях. В миналото е имала камбанария и купол, от който днес е останала само основата. Виж също Събор на св. Архангели.

Църквата "Св. Архангели Михаил и Гавриил" в Несебър.
Църквата "Св. Архангели Михаил и Гавриил" в Несебър.
Снимка © sights-and-culture.com

В центъра на стария град се издига живописно украсената, внушителна, изящна с архитектурата си църква "Иисус Христос Пантократор" (Вседържител). Строена е през ХІІІ-ХІV век. Църквата е добре запазена, но от богатата й вътрешна украса са останали бледи следи.

Старинната църква "Христос Пантократор" в Несебър. 13 век. Снимка Иво Сотиров,ivoso.blog.bg. Храм "Христос Пантократор" в Несебър. Архив Pravoslavieto.com 
Църквата "Христос Пантократор" в Несебър.
Снимка Иво Сотиров, ivoso.blog.bg.
 Църквата "Пантократор" в Несебър. Източник: government.bg  Църквата "Пантократор" в Несебър. Източник: government.bg
Старинната църква "Христос Пантократор" в Несебър.
Снимка government.bg.

Най-красива се счита църквата "Св. Йоан Алитургитос" (Неосветени), кацнала над пристанището. Тя е трикорабна, с изключително майсторски укрени  фасади, особено източната фасада, която се отглежда в морето.

 

Останали са много части от крепостните стени, четвъртитата кула, кръглата кула, голяма част от автентичните средновековни улични настилки и по-малко от римските и гръцките, укрепленията от различни времена и епохи, останки от административни и други сгради. Макар и малък, градът непрекъснато изненадва туриста с показващите се отвсякъде старини.

През петвековното робство турците са позволили изграждането само на една църква в Несебър - "Св. Възнесение Христово", наричана също "Св. Спас".

Църквата "Св. Спас" в Несебър, изглед от северозапад. Фото: ald-bg.narod.ru. Църквата "Св. Възнесение" или "Св. Спас" в Несебър, абсидата. Фото: ald-bg.narod.ru.
Църквата "Св. Възнесение" ("Св. Спас") в Несебър.
Изглед от северозапад и от север, откъм абсидата. Източник: ald-bg.narod.ru

Малкият по размери храм (ок. 12x6 метра) бил издигнат и зографисан през 1609 година по време на архиерейството на несебърския митрополит Киприян и със средства на китора Теоток. Както и други храмове през турското робство (виж напр. Старата църква в Добърско), бил от едната си страна наполовина вкопан в земята, с малки прозорчета, без купол и камбанария, и външно по нищо не се отличавал от останалите сгради. Но вътре храмът бил почти изцяло покрит със стенописи, които са добре запазени и до днес. Още: Храм "Възнесение Христово" ("Св. Спас") в Несебър.

Текст и илюстрации Pravoslavieto.com със заемки от bg.zonebulgaria.com

 

 

Други старини и забележителности в Несебър

По време на управлението на св. благоверен император Юстиниан I Велики (483-565) в Несебър са били построени бани (терми). В хрониките си св. Теофан Изповедник и св. патриарх Никифор Изповедник споменават, че в тях се лекувал през 680 г. император Константин IV Погонат.

Византийските терми в Несебър
Останки от византийските терми (бани) в Несебър

 

Бронзова монета на св. Константин Велики (ІV в.).
Намерена в Несебър
Стратезите на Месемврия.
Барелеф от II в. пр. Хр.

 

 
Благославящият Христос.
Несебър, X-XI век, Национален исторически музей

Запазени са също и жилищни сгради от XVI до XIX век в уникален стил - къщите на Диаманди, на капитан Павел, на Панайот Мускояни, в която се помещава етнографска изложба и други. Целият ансамбъл на старите несебърски махали подсказва изключителен вкус и майсторство в градежа на къщите, зидовете и улиците. В началото на провлака са турската баня и вятърната мелница.

 


Иисус Христос Пантократор

 

 

Богородица Одигитрия с пророци. Икона от XVI век от гр. Несебър. Днес в музейната сбирка на криптата на храм-паметник "Св. Александър Невски", филиал на Националната художествена галерия (Старо българско изкуство) Снимка © Мартин Митов, gallery.slovar.org.uk
Богородица Пътеводителка (Одигитрия) с пророци.
Икона от XVI век от гр. Несебър.
Днес в музейната сбирка на криптата на храм-паметник "Св. Александър Невски",
филиал на Националната художествена галерия (Старо българско изкуство) Снимка © Мартин Митов, gallery.slovar.org.uk

 

 

 

 


Аарон Първосвещеник.
Детайл от иконата Богородица Одигитрия.

 

 

Рождество на св. Богородица, икона от  църквата
Рождество на св. Богородица, икона от XI в. от Несебър

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com