Негово Светейшество патриарх Максим Български
Слово към папа Йоан Павел ІІ при посещението му в България на 24 май 2002 година

 

Н.Св. патриарх Максим и Йоан Павел II, 24 maj 2002
Папа Йоан Павел II и Негово Светейшество патриарх Максим по време на посещението на Йоан Павел II в София

 

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

В сиянието на вечната и непреходна пасхална радост от Възкресението на нашия Спасител и Господ Иисус Христос посрещаме Вас и съпровождащата Ви делегация с традиционното за нашия народ поздравление „Добре дошли" на българска земя и в древната българска престолнина София, украсена с името на Божията Премъдрост.

Преди официалното кръщение на славянобългарския род този богоспасаем град е имал честта да посрещне апостолски приемници в лицето на епископата, взел участие в Сардикийския събор (343 г.) за утвърждаване основния догмат на Христовата църква - вярата в Триединния Бог. В лоното на тази вяра е роден, възраства духовно и се спасява през вековете православният български народ.

С чиста вяра и богопознание светите равноапостолни братя Кирил и Методий и техните предани ученици по времето на богомъдрия цар Борис-Михаил Покръстител на българския народ, осениха душите и сърцата на жадното за истинската евангелска духовна просвета славянство, за да богатее в Бога с благодатните плодове на духа. България остана вярна на свето-Кирило-Методиевия завет. Това е залогът и силата на днешното тържество, вписано в църковно-народния календар като Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Изказваме благодарност за предоставяната възможност пратениците на родна България - духовни и културни дейци, ежегодно да извършват поклонение на гроба, приел тялото на богоозарения равноапостолен мъж св. Константин-Кирил, Славянобългарски просветител.

Вашето посещение в страната ни ще Ви даде възможност да се запознаете с наследието на великото дело на св. братя Кирил и Методий, свято съхранено в Църквата ни и въплътено в душите на благочестивия ни народ.

Наред с тържеството на днешния празник обаче не можем да отминем тъжния факт от средата на 11 век, когато Западът се отдели от Изтока. Въпреки това ние сме убедени, че жертвената любов на Христа е силна и дълготърпелива и очаква всички да достигнат до познание на истината, съхранена и проповядвана в светата Православна църква. Вдъхновени от тази божествена любов, ние се стараем да я оделотворяваме в живота.

Съзнавайки нашия дълг като носители на Христовата светлина, ние непрестанно полагаме усилия за утвърждаване на истината и справедливостта, за опазване ценностите на човешката култура и цивилизация, за утвърждаване на мира в света и добрата воля между човеците. Отправяме призив към всички да следват този богоначертан спасителен път.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

ЦВ
брой 10 за 2002 година

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com