Вси светии  

 

 

Св. мъченици Нестор и Тривимий

† 250 година

 Честват се на 1 март

 

Тропар на мъченици, глас 1

С болките на светиите, пострадали за Тебе,
смили се, Господи, и всичките наши болести изцери,
Човеколюбче, молим Те.

По-долу:

 

 

Страдание на светите мъченици Нестор и Тривимий

Светите Нестор и Тривимий живели при царуването на нечестивия Декий* и били родом от Пергия**.

* Римският император Декий царувал от 249 до 251 г. и бил жесток гонител на християните. Бел.ред.

** Град Пергия се намирал в малоазийската област Памфилия, разположена в южната част на Мала Азия на брега на Средиземно море. Бел.ред.

Бидейки християни, те без страх проповядвали за Христа и затова езичниците съобщили за тях на управителя на областта. Последният незабавно изпратил голям отряд войници със заповед да ги вържат и доведат при него на съд. Когато светите мъченици били изправени пред съда, управителят, за да ги заплаши, заповядал да поставят пред тях всички оръдия за мъчение, но те с висок глас започнали да проповядват Христа. Тогава управителят наредил да ги съблекат и да ги бият безпощадно със сухи волски жили, след което ги окачили на едно дърво и стъргали телата им, докато се показали вътрешностите им. Накрая, като се убедили, че светците са непоколебими във вярата си в Христа, нашия Бог, управителят заповядал на палачите да ги снемат от дървото и да отрежат главите им с нож. Светите мъченици загинали, благодарейки на Бога, и Христос Бог ги приел в Своето царство.

© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com