Вси светии  

 

 

Св. мъченици Авда и Вениамин

I половина на V век

 Честват се на 31 март

 

Тропар на мъченици, глас 1

С болките на светиите, пострадали за Тебе,
смили се, Господи, и всичките наши болести изцери,
Човеколюбче, молим Те.

 

 

В памет на светите мъченици Авда и Вениамин

Свети свещеномъченик Авда живял през царуването на император Теодосий Младши* и бил епископ в Персия. Той разрушил храма на поклонниците на огъня** и заради това го заловили и отвели при царя.***

* Теодосий II, Младши, царувал в източната половина на Римската империя от 408 до 450 година, бел.ред..
** Персите почитали за върховен бог Митра или слънцето. Те се покланяли също и на огъня и строели за своите божества храмове, в които се покланяли на огъня и на слънцето. Бел.ред.
*** Царят, който се споменава тук, бил Издегерд I, царувал от 401 до 420 год. Започнатото от него гонение било силно и при неговия приемник Варан V (420-438 г.). Бел.ред.

Царят отпърво кротко му нареждал да възстанови разрушения храм, но когато той отвърнал, че не може да направи това, царят изпратил войници да разрушат всички християнски храмове. След това гонителите започнали да преследват християните и като не правили разлика във възрастта, по различни начини започнали да ги предават на смърт. Пръв от тях, след най-различни мъчения, бил посечен с меч свещеномъченик Авда, а тридесет дни след това били осъдени на смърт и други свети мъченици, сред които бил светият дякон Вениамин*. Мъчителите първо забили под ноктите на ръцете и на краката му заострени желязо, а след това го забучили на кол, от което той и предал духа си в ръцете на Господа**.

* Според месецослова на Василий свещеномъченик Вениамин починал мъченически не три месеца, а три години след свети Авда.
** Свети мъченик Авда починал през 418, или през 421 год., а свети Вениамин след три години, следователно през 421, или 424 г., и двамата - в град Суза, най-древния персийски град, който бил столица на Сузиана и резиденция отначало на еламските, а после и на персийските царе.

© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com