Оптинският старец Анатолий-Младши (Потапов). Източник: mitropolia-spb.ru.  

 

 

 

Св. преподобни Анатолий Оптински Младши (Потапов)

Св. преподобни Анатолий Оптинский Младший

1855 - 1922 година

Канонизиран от Руската Православна Църква
Чества се на 30 юли (12 август ст. стил)


 

По-долу:

Виж също:

 

 

Кратко животоописание на св. преп. Анатолий Оптински (Младши)

От ранна възраст калужкият младеж Александър Потапов се стремил към духовен живот и монашеско служение, но майка му го възпирала. В 1855 година, скоро след нейната смърт, тридесетгодишният Александър отишъл в Оптинската Пустиня. Скоро станал келийник при стареца Амвросий, а след това - при преподобния Йосиф. Монашеското подстрижение се състояло на 3 юни 1895 г., а в 1906 г. станал духовник на Шамординската обител, навлизайки постепенно в старчески труд.

След смъртта на преподобните старци Йосиф и Варсануфий, Анатолий станал продължител на Оптинското старчество, заедно със стареца Нектарий (Тихонов). Докато старецът Нектарий бил духовник на скитските братя и интелигенцията, старецът Анатолий бил "народен старец": той обгрижвал най-вече миряни от простолюдието. Бил "винаги смирен и никога не униващ", приветлив, ласкав, сърдечен, готов винаги да се отдаде на тези, които го търсели в скърби и болка. Народът ласкаво го наричал "утешителят", "вторият Серафим" и се стичал при него за благословия, за изповед и миропомазване.

Владимирският храм бил отворен до късна вечер, а притворът му, в който старецът приемал посетителите, бил винаги пълен с народ: старецът приемал всички без ограничение на времето и въпреки безкрайната умора и мъчителната болест.

След закриването на Оптина при стареца дошли за обиск, а след обиска последвал и арест. Повели болния старец към затвора, но по пътя състоянието му се влошило и той се озовал в болница. По погрешка го приели като болен от тиф, остригали косата и брадата му, но диагнозата не се потвърдила и той напуснал болницата. Старецът се върнал в Оптина измъчен, но със светла усмивка и с благодарност към Господа на уста.

На 29 юли 1922 година  в манастира отново дошла държавна комисия. Започнали разпити, намислили да арестуват и умиращия старец. Праведникът помолил за една нощ отсрочка, за да се приготви. През нощта му станало лошо и братята повикали лекар, но той не намерил заплаха за живота на стареца. На сутринта келийникът му отец Варнава заварил преподобния на колене, но скоро разбрал, че старецът тихо е отишъл при Господа.

Погребали го редом с преподобния Амвросий. Светите мощи на стареца Анатолий  пребивават от 1998 година в храма в чест на Владимирската икона на Божията майка.

Превод Pravoslavieto.com, на основата на Православные Старцы XX Века от Светлана Девятова

Виж също:

 

 

Съвети, мисли и пророчества на преп. Анатолий (Потапов)

Ако някой ти каже: "И вашата и нашата вяра са от Бога", то ти, чедо, му отговори така: "Кривовер! Нима ти и Бог смяташ за двоеверен? Не чуваш ли какво говори Писанието: "Един е Бог, една е вярата, едно е кръщението" (Ефес. 4:5)… Амин.

Чедо, ако видиш друговерци, които спорят с православен и искат с измама и ласкателство да го откъснат от Православната Църква, помогни на православния. С това ти ще избавиш овцата от устата на лъва. Ако премълчиш обаче и го оставиш без помощ, това е все едно да отнемеш изкупената от Христа душа и да я продадеш на сатаната.

Чадо мое, знай, че в последните дни, както казва Апостолът, ще настъпят тежки времена. И ето, вследствие обедняването на благочестието в църквите ще се появят ереси и разколи, и тогава, според предсказанията на светите отци, на светителските престоли и в манастирите няма да има хора опитни и изкусни в духовния живот. Поради това ересите ще се разпространяват навсякъде и ще прелъстят мнозина. Врагът на човешкия род ще действа с хитрост, за да склони към ерес, ако е възможно, и избраните. Той няма да започне грубо да отхвърля догматите за Света Троица, за Божественото достойнство на Иисус Христос, за Света Богородица, а незабележимо ще започне да изопачава Преданието, дадено от Светия Дух на св. отци – учението на самата Църква. Коварните замисли на врага и неговите прийоми ще забележат малцина, най-изкусните в духовния живот. Еретиците ще вземат власт над Църквата, навсякъде ще поставят свои слуги и благочестието ще бъде пренебрегвано. Но Господ няма да остави Своите раби без защита и в неведение. Той е казал: "По плодовете им ще ги познаете". Ето и ти по плодовете им, по еретическите им действия, се старай да ги отличаваш от истинските пастири. Тези духовни крадци разхищават духовното стадо "и влизат те в овчия двор и прескачат отдругаде", както казва Господ, тоест ще влязат не по законен път, с насилие изтребвайки Божествените устави. Господ ги нарича разбойници.

Действително първо те ще предприемат гонение срещу истинските пастири и ще ги изпратят на заточение, защото без това няма да могат да разпръснат овците. Затова, сине мой, като видиш поругание над Божествения чин в Църквата, над светоотеческото Предание и установения от Бога порядък, знай, че еретиците вече са се появили, макар че може би за известно време те ще скриват своето нечестие или ще изопачават божествената вяра незабелязано, за да успеят още повече да прелъстяват и примамват неопитните. Гонението ще бъде не само срещу пастирите, но и срещу Божиите раби, защото бесът, който ръководи ереста, не търпи благочестието.

Познавай в тях вълци в овча кожа – по техния горделив нрав, сластолюбие, властолюбие. Това ще бъдат клеветници, предатели, сеещи навсякъде вражда и злоба, затова и Господ казал: "по плодовете им ще ги познаете". Истинските Божии раби са смирени, братолюбиви и послушни на Църквата. Голямо притеснение от еретиците ще има към монасите, и монашеският живот тогава ще бъде в поругание. Ще оскъднеят обителите, ще намалеят монасите, а тези, които останат, ще търпят насилие. Тези ненавистници на монашеския живот, които имат само привидно благочестие, ще се стараят да склонят на своя страна монасите, като им обещават покровителство и житейски блага, а непокорните ще заплашват с изгнание. От тези заплахи за малодушните тогава има голямо унижение.

Ако доживееш до тези времена, сине мой, то ти се радвай, защото тогава за вярващите, не придобили други добродетели, ще бъдат приготвени венци единствено заради тяхното стоене във вярата, според думите на Господа: "Всеки, който Ме изповяда пред човеците, и Аз ще го изповядам пред Моя Отец Небесен."

Бой се, сине мой, да не оскърбиш Господа, твоя Бог! Бой се да не загубиш венеца, приготвен от Господа! Бой се да не бъдеш отхвърлен от Христа във външната тъмнина и вечната мъка! Мъжествено стой във вярата и, ако се наложи, с радост търпи изгнание и други скърби, защото с теб ще бъдат Господ и светите мъченици; те с радост ще гледат твоя подвиг.

Но горко в ония дни на тези монаси, които са се свързали с имущество и богатство, и които заради любовта си към покоя ще бъдат готови да се подчинят на еретиците. Те ще приспиват съвестта си, говорейки: "Ние ще запазим или ще спасим обителта." С ереста ще влезе в манастира и бесът. Тогава обителта ще изгуби своята святост и ще бъде просто стени, отведнъж благодатта напълно ще отстъпи от нея до свършека на света. Тогава ще избират уединени и пустинни места.

Не се бойте от скърбите, а се бойте от наглостите на еретиците, които се стремят да разлъчат човека от Христа. Затова и Христос е заповядал да ги смятаме за езичници и митари.

И така, сине мой, укрепвай се чрез благодатта на Иисус Христос! С радост бързай към подвизите на изповедничеството и претърпявай страданията като добър воин на Христа, Който казва: "Бъди верен до смърт и ще ти дам венеца, и ще ти открия живота." На Него подобава сила и слава заедно с Отца и Светия Дух во веки веков. Амин.

Духовни бисери от Св. Писание и Св. отци

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com