Свети Симеон Солунски  

 

 

Светител Симеон Солунски

Συμεών Θεσσαλονίκης
St.  Symeon of Thessaloniki (Symeon Thessalonicensis)
Свт.
Симеон Фессалоникийский (Солунский)

† 1429 година

Чества се на 15 септември

 

Тропар на светител, глас 4

Правило на вярата и образ на кротостта, на въздържанието учител,
Устроителят на истината те яви на твоето стадо -
затуй, че със смирение си достигнал висота, с нищета - богатства,
отче свещеноначалниче (името), моли Христа Бога за нас, да се спасят нашите души.

 

Св. Симеон Солунски е бил архиепископ на град Солун, един от последните велики византийски богослови преди падането на Цариград и Византия под османско робство. Църквата го прославя на 15 септември.

 

Кратка биография

Данните за живота на св. Симеон са оскъдни. Знае се, че е роден и отрасъл в Цариград, че е приел монашество с името Симеон и водил иночески живот в малка келия, вероятно в манастира на свв. Калист и Игнатий, с които бил много близък. Симеон бил ревностен монах-исихаст и защитник на  паламитското богословие. Между май 1416 и април 1417 г. приел архиерейска хиротония и до смъртта си е бил архиепископ на град Солун.

Св. Симеон е починал на 15 септември 1429 г., когато Солун бил обсаден от турците, а през март 1430 г. след продължителна обсада градът паднал окончателно в ръцете на поробителя. Още приживе светителят е бил почитан от народа за своята доброта, справедливост и грижа за бедните. Канонизиран е за светец през 1981 година от Свещения Синод на Вселенския Патриархат.

Наследството на светителя включва слова и химни, както и трудове на литургически, пастирски, морални, канонически, догматически, исторически, политически и апологически теми, сред които трудове за богомилството, римокатолицизма, юдаизма и мохамеданството.

Св. Симеон Солунски е признат за един от най-великите византийски литургисти, най-вече за знаменития си труд, признат за класически в литургиката "Диалог против ересите и за Единствено-истинската наша Християнска вяра, а също за Свещените обреди и тайнствата на Църквата". За първи път трудовете му са издадени през 1683 г. от Йерусалимския патриарх Доситей.

Pravoslavieto.com

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com