Св. Йона презвитер. Стенопис от катедралата Св. София в Киев  

 

 

Св. преподобни Иона презвитер

† първата половина на IХ век

 Чества се на 22 септември

 

Тропар на преподобен, глас 8

На тебе, Отче, който подражава, сигурно ще се спаси,
защото, поел кръст, си последвал Христа
;
и на дело си учил да се презира плътта, защото е преходна,
а да се грижи за безсмъртната душа.
Затова и с ангели ще се възрадва, преподобни (името), твоят дух.

По-долу:

Виж също:

 

 

В памет на преподобния Иона презвитер

    (1) Паметта на преподобни Теодор Начертани се празнува от Църквата на 27 декември, на преподобни Теофан - на 11 октомври. "Начертани" са наречени затова, че при изтезанията, на които били подложени от византийските императори иконоборци заради иконопочитанието, върху тях били написани позорни стихове за безумието им с нажежени игли на лицата им до самите вежди. Преподобни Теофан е известен също и като писател и творец на канони.

(2) Лаврата на свети Сава Освещени, велик подвижник от V-VI в., е основана от него в 484 г. в пустинята, близо до Иордан, като впоследствие придобила велика слава благодарение на големите подвизи на монасите, като станала в това отношение образец за другите източни манастири. И досега Лаврата на свети Сава Освещени се слави на Изток и се ползва с голяма почит в православния свят.

 

Преподобният Иона презвитер живял в Палестина и бил баща на преподобните Теодор и Теофан  "Начертани", които пострадали много заради почитането на светите икони при императорите иконоборци (1).

Свв. Теодор и Теофан Начертани.

Иона се отличавал с богобоязливост и добродетелен живот и показвал особено усърдие в страннолюбието и други подвизи на християнското милосърдие. Той се грижел с любов за възпитанието на своите синове. Сам ги обучил у дома си в книжната премъдрост, но повече ги наставлявал в правилата на благочестието.

В зряла възраст, като се приближавал към старостта, по Божие изволение свети Иона се лишил от съпругата си и решил да посвети остатъка на дните си на всецяло и съвършено служение на Бога. Той се отдалечил в прославената с подвизите на преподобните си монаси уединена лавра на свети Сава Освещени (2), където по-рано се подвизавали неговите свети синове. Тук той приел монашеско пострижение и като подражавал на светия, подвижнически живот на монасите в обителта, придобивал още по-голяма богобоязливост и със страх се трудел за спасението си.

Манастирът "Св. Сава Освещени" във Витлеем край Йерусалим

    (3) Такива били съвременните на Иона византийски императори: Лъв V Армянин (813-820), Михаил II Бала (820-829) и Теофил (829-842) Иконоборческата ерес възникнала във Византия в първата половина на VIII в. и продължила до средата на IХ в. (842 г.)

(4) Преподобни Иона презвитер починал в първата половина на IХ век.

 

Преподобният непрекъснато пребъдвал в строг пост и усърдни богомислени молитви. Като се молел за себе си, той не забравял и за света, който оставил, като скърбял за него и с пламенна любов към ближните усърдно се молел на Бога за християнското благоустроение, за мир на светата Църква и за благочестие на царете, понеже византийските царе тогава се били отклонили в иконоборческа ерес и смущавали мира в Божията Църква (3).

Прекарвайки такъв добродетелен живот, свети Иона достигнал преклонна старост и със своя богоугоден живот придобил от Бога дар на лекуване. Като достигнал мирно края на дните си, той с радост предал светата си блажена душа на Господа (4), към Когото винаги пламтял с чиста и гореща любов.

© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com