Вси светии  

 

 

Св. апостоли Тертий, Марк, Иуст и Артем

I-II век

 Честват се на 30 октомври

 

Тропар на апостоли, глас 3

Апостоли свети,
молете милостивия Бог за прегрешенията опрощение да даде на нашите души.

По-долу:

 

 

В памет на светите апостоли Тертий, Марк, Иуст и Артем

Свети Тертий написал посланието на апостол Павел до римляни, в което казва за себе си така: “Поздравявам ви в Господа и аз Тертий, който написах това послание” (Рим. 16:22). Той бил вторият след Сосипатър (паметта му е на 10 ноември и на 4 януари, бел.ред.), епископ в Икония, където претърпял мъченическа смърт.

Свети Марк, племенник на апостол Варнава (паметта му е на 11 юни, бел.ред.), бил епископ в Аполониада*. Свети апостол Павел споменава за него в посланието си до колосяни: “Поздравява ви Аристарх, който е затворен заедно с мене, и Марко, племенникът на Варнава (за когото получихте заповед: ако дойде при вас, приемете го)” (Кол. 4:10).

Свети Иуст бил епископ в Елевтеропол; свети Артем - в Листра**. Свети апостол Павел споменава за него в посланието си до Тит: “Кога изпратя при теб Артем или Тихик, побързай да дойдеш при мене” (Тит. 3:12).

* Аполониада - Такова име имали няколко града в древността: град в Сицилия, в Илирия, жителите на който се наричали аполониати, в Тракия, на Халкидон и др. Бел.ред.

** Листра - един от градовете на Ликаония; тук апостол Павел изцерил хромия и езичниците, като видели това чудо, признали Павел и Варнава за богове (Деян. 14:8-18). Бел.ред.

© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com