Вселенски събор. Стенопис от манастира "Св. Преображение" на Метеора. Източник: vlasiostsotsonis.com.

Пети вселенски събор
(Втори Константинополски)

Събор на 165-те богоносни отци в Константинопол

553 година

 

 

Вселенски събор. Стенопис от манастира "Св. Преображение" на Метеора.
Източник: vlasiostsotsonis.com.

 

Петият вселенски събор бил свикан в Константинопол през 553 г. при Константинополския архиепископ Евтихий, папа Виргилий и император Юстиниан Велики за умиротворяване на възникналите след Халкидонския събор монофизитски смутове. В него участвали 165 отци.

Монофизитите обвинявали привържениците на Четвъртия, Халкидонски събор от 451 година в скрито несторианство. В потвърждение на това те се позовавали на трима сирийски епископа - Теодор Мопсуестийски (Теодор Мопсуетски), Теодорит Кирски и Ива Едески. Техните писания действително били идейна основа на несторианството, но учението им не е било осъдено нито от Третия, нито от Четвъртия вселенски събори.

За да облекчи присъединяването на монофизитите към Православието, Съборът анатемосал съчиненията на тримата епископи ("трите глави"). Ориген, който изповядвал учение, близко до прераждането, и отричал вечността на адските страдания, бил също осъден.

Трулският събор потвърдил анатемата с думите:

"...Признаваме така също и приемниците си учим да признават като произнесени от Светия Дух изреченията на сто и шестдесетте богоносни отци, които се събрали в царстващия град на бившия наш цар Юстиниан, благочестива му памет, които съборно са предали на проклятие и са отхвърлили Теодор Мопсуетски, учителя на Несторий, Ориген, Дидим и Евагрий, които са възобновили езическите басни и отново са ни повтаряли в бълнуване и блуждаене на ума и в сънни видения преминаванията на някои тела и души, и които нечестиво са въставали срещу възкръсването на мъртвите..." (Из Първо правило на Светия Пето-Шести вселенски събор.

Pravoslavieto.com

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com