Вси светии  

 

 

Св. Сергий Къпиновски

Чества се на 30 януари

 

Виж също:

 

 

Преп. Сергий - основателят на Къпиновския манастир

За този наш светец българските християни знаят малко, тъй като той няма житие. Сведенията за него са достигнали до нас, благодарение на живата народна и църковна памет. Щрихи към светлия образ на преп. Сергий намираме в следните няколко бележки.

"Тази света обител е дала двама светци на нашата родна Църква: преп. Сергий Къпиновски, чийто гроб не е открит, и Св. Софроний Врачански".
Из слово на Великотърновския митрополит Стефан по повод 700-годишнината на манастира, публикувано в "Църковен вестник", брой пети за 1973 г.

"От век на век е преминавало преданието за един от основателите на манастира – преподобния Сергий Къпиновски, просиял тук с праведен живот и народополезни дела. Погребан бил първоначално в манастира, по- късно чудотворните му мощи били пренесени в село Къпиново – в църковния двор".
Из словото на патриарх Максим, произнесено в Къпиновския манастир след светата Литургия на 29 октомври 1972 г., пак там

"Какво знаем за живота на преподобния Сергий Къпиновски, който оставил даже нетленни мощи подир смъртта си, заграбени някога от някакви чужденци?"
Левкийски епископ Партений, "Неделя на всички български светци",  "Църковен вестник", брой 19 за 1972 г.

"Някога в манастирската църква са почивали св. мощи на преподобния и богоносен наш отец Сергий Къпиновски, оросил със сълзи и огласил с топли молитви къпиновските гори. Споменът за него все повече и повече избледнява в народното съзнание. Един турчин се подиграл със св. мощи и веднага полудял. После, доведен от близките му до раклата, получил изцеление и щедро обдарил св. обител. Понеже е на път и често бил нападан и ограбван от кърджалии, братята монаси решили и една нощ с литийно шествие пренесли раклата със светите чудотворни мощи в село Къпиново, като ги заровили в църковния двор. Покойният йеромонах Неофит забил железни скоби върху гроба на светеца. Християни нощем, срещу големи празници, виждали на това място пламъци. В старите български месецослови на 30-ти януари, стар стил, пише: "Преподобнаго и богоноснаго отца нашего Сергия Къпиновскаго". Старите ефимерии из търновските манастири и сега при църковен отпуст споменуват името на къпиновския светец".
Архимандрит Нестор, "Къпиновският манастир", сп. "Духовна култура", книга 10 за 1962 г.

В писмо от ноември 2007 г. архимандрит Нестор споделя още:

"Преподобният Сергий Къпиновски се счита за основател на скалното монашество из Еленския край, вероятно дошло през през XI-XII век от скалните църкви и манастири по поречието на Русенски Лом. Счита се за основател на Къпиновския манастир "Св. Никола"...

Помня милия изнемощял старец Неофит, родом от село Самоводене, Великотърновско. Той е бил постриженик на Къпиновския манастир и е запомнил от старите къпиновски монаси житието на преп. Сергий, откриването на мощите му, датата на смъртта му – 30 януари.

По време на моето протосингелствуване в Търново старите търновски свещенници иконом Йордан Стойков и Тодор Хлебаров ме уверяваха, че в ръкописни местни месецослови срещали на 30-ти януари записано така: "И преподобнаго отца нашего Сергия Къпиновскаго" и така го споменаваха в своите богослужения”.

Преп. Сергий Къпиновски е в списъка на българските светци, посочени в календара на П. Р. Славейков – "Кратък месецослов за 1876 г.".

Преп. Сергий Къпиновски не бива да се бърка с игумена Сергий от Плаковския манастир, един от видните участници във Велчовата завера, за който Раковски пише, че е достоен да се причисли към светите български великомъченици, дали живота си за вяра и Отечество и, че заслужава българският народ да му издигне храм.

С молитва завършва статията на архимандрит Нестор, написана по случай 690-годишнината от основаването на Къпиновския манастир (Духовна култура, кн.10,1962):

"Преподобни отче Сергие Къпиновски, благоизволи в пост, молитва и покаяние да открием твоите свети чудотворни мощи и с подобаващо църковно тържество да ги пренесем под благословената стряха на твоя и нашия любим Къпиновски манастир, за утеха на вярващите души и за слава на светата ни родна Православна църква”.

Светата Българска православна църква почита паметта на преп. Сергий Къпиновски на 30-ти януари.

Валя Христова
Препечатано с незначителни изменения от
Православие БГ

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com