Вси светии  

 

 

Св. преподобни Яков Изповедник

VІІІ век

Чества се на 21 март

 

 

 

Виж също:

 

 

Житие на св. преподобни Яков Изповедник

Не се знае нито мястото, където се е родил св. Яков, нито мястото на неговото епископствуване. Знае се само, че той изпълнил закона Христов, като се подвизавал много в пост и молитва и че във времето на император Константин Копроним претърпял много беди и мъки от иконоборците. Живял и пострадал в VІІІ век.

© Жития на светиите, Синодално издателство, 1991 година.

 

 

Преподобният наш отец Иаков, епископ и изповедник

Сведенията за свети Иаков Изповедник, с които разполагаме, са доста кратки и непълни. Знаем само, че като се стремял още от най-младите си години към подвижническия живот, той приел монашество и умъртвявал плътта си с постоянен пост и молитва.

Иаков много обичал да чете книгите на Свещеното Писание, преди което винаги очиствал ума си с молитва. Впоследствие той бил възведен в епископски сан.

При царуването на императора иконоборец Константин Копроним свети Иаков бил принуждаван да се отрече от иконопочитанието. Но той не се подчинил на нечестивите иконоборци, за което бил подложен на много мъчения - бил гонен, заточаван, измъчван с глад и жажда и претърпял още много други мъки. Посред страданията той предал светата си душа на Бога, заради Когото се подвизавал. А от Него приел Небесното Царство и се радва вечно на небесата.

© Чети-минеи (Жития на светиите) на св. Димитрий Ростовски

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com