Вси светии  

 

 

Св. Емилиан Кизически Изповедник

† 820 година

Чества се на 8 август и на 8 януари.

 

Тропар на преподобен, глас 8

На тебе, Отче, който подражава, сигурно ще се спаси,
защото, поел кръст, си последвал Христа
;
и на дело си учил да се презира плътта, защото е преходна,
а да се грижи за безсмъртната душа.
Затова и с ангели ще се възрадва, преподобни (името), твоят дух.

Кондак

Като мъжествен поборник на Троицата те прославя Църквата, Емилиане, за Нея си пострадал.
Затова почитаме твоята памет, избави от езическо нашествие твоите раби.

В същия ден се празнува паметта на свети Емилиан, епископ на Кизик, приел страдания за почитание на иконите през 815 г. при император Лъв Арменец.

В същия ден се празнува паметта на преподобния Григорий, иконописец Печерски, който живял в XII в. и е погребан в Антониевата пещера.

По-долу:

Виж също:

 

 

Житие на св. Емилиан Изповедник, епископ Кизически

Емилиан бил епископ в гр. Кизик, във времето на иконобореца император Лъв Арменец. Понеже не искал да се подчини на царската заповед да изхвърли св. икони от църквите, той бил пратен на заточение заедно с други православни епископи. На увещанията от страна на императора да осъди почитането на иконите, св. Емилиан отговорил:

"Ако тоя въпрос е църковен, както сам говориш, то нека се изследва според обичая в Църквата! От старо време църковните въпроси се изследват в църквите, а не в царските палати."

В изгнание той прекарал пет години и изтърпял много мъки и унижения заради Христа. Умрял като изгнаник в 820 година.

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).

 

 

В памет на светия наш отец Емилиан Изповедник, епископ Кизически

     [1] Кизик се намирал на полуостров Арктонис на Пропонтис (Мраморно море); този град е основан от милетци около пет века преди Р. Хр.
[2] Лъв V Арменец бил император от 813 до 820 г.
[3] В 815 г. той бил заточен заедно с други епископи. Когато те, начело с патриарха, се били събрали при царя, свети Емилиан пръв от епископите започнал да говори смело с Лъв Арменец, твърдо отстоявайки правата на Църквата. На убежденията на императора, който клонял към иконоборчество, той отговорил: "Ако този въпрос, императоре, е църковен, както сам ти каза, то нека се изследва в църквата според обичая. От древност, от самото начало, църковните въпроси се изследват в църквите, а не - в царските палати." Виж житието на преподобни Никита, поместено на 3-то число на месец април.
 

Емилиан, епископ Кизически [1], претърпял страдания за Христовото изповедание при царуването на иконобореца Лъв Арменец [2].

Свети Емилиан нееднократно бил принуждаван да се отрече от поклонението на честните и свети икони, но той, неотклонно следвайки учението на светите отци, не се подчинил. За тази своя вярност към православната вяра той понесъл много неприятности от еретиците, дори бил затворен в тъмница [3]; но свети Емилиан понасял всичко с радост и с надежда за временните страдания да получи вечното блаженство.

След като преминал своя жизнен път в такова чисто християнско настроение, намирайки се сред скърби и страдания, свети Емилиан умрял в заточение, уповавайки се на Господа и украсен с венеца на изповедничеството.

© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com