Молитвеното правило на свети Пахомий Велики

† Траянополски епископ Иларион

 

 

Името на Господ Иисус Христос е свято и благодатно освещава този, който го пази в сърцето си. Попитали св. Игнатий Богоносец защо повтаря постоянно името на Иисус Христос и той отговорил: "Защото е написано на сърцето ми." И действително, това молитвено повторение на името Христово възпламенило вярата в сърцето му и той бил готов да отдаде живота си за Христа и го отдал разкъсан от лъвовете в Колизеума в Рим през 109 г., за да живее вечно в царството небесно.

В паметниците на древнохристиянското изкуство Господ Иисус Христос е изобразяван символично като агнец, добрия Пастир с агне на врата; в образ подобно на Орфей, свирещ на лира, заобиколен от множество животни. По-сетне художниците Го изобразяват в образ мил, благообразен, ръст среден, в дълъг хитон, с дълги коси и раздвоена брада. Но четката на художника, колкото и талантлив да е той, не е в състояние да предаде в пълнота духовния лик на Христос.

От символическите изображения на Иисус Христос най-разпространено в първите векове, срещащо се и в катакомбите е това във вид на риба.

Защо? Защото името на Господ Иисус Христос в началните букви в изповядване вярата в Него като Син Божи Спасител, Второто лице на Светата Троица, се съдържа в първите поредни букви на думата "риба" на гръцки език ihtis ихтис, а именно Иисус Христос, Божи Син, Спасител. На гръцки в превод i=Иисус, втората буква h Христос, третата буква t=Теос и значи=Бог-Божий, четвъртата буква i=Ииос значи Син (Божи Син) и последната буква s=Сотир значи Спасител. И така тази дума "ихтис" по време на гоненията е била като емблема за християните символика на вярата и принадлежността към християнството.

Оттук и фразата като молитвено изповядане на вярата: "Иисус Христос, Син Божий, Спасител" е взета в молитвеното правило на отшелниците в пустинята, които изпълнявали правилото на Св. преподобни Пахомий Велики.

А молитвеното правило, което е дадено от ангел Господен на преп. Пахомий Велики започва така:

Трисвятое (Святий Боже,... Пресветая Троице... Отче наш... Господи, помилуй (12 пъти).
Слава
и нине: Приидите поклонимся (3 пъти),
П
омилуй мя, Боже... (Псалом 50),
В
ерую (Символът на вярата)
и след това сто пъти молитвата в изповядване вярата в Господ Иисус Христос, съдържаща се в поредните букви на гръцката дума "ихтис" риба, а именно: "Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй мен грешния".
После: Достойно есть... и отпуст.
(Виж пълния текст на Правилото по-долу, бел.ред.).

Тази молитва изпълнявали учениците на св. преп. Пахомий Велики в пустинята и Бог ги прославил с дар на прозорливост и чудотворство *.

Църковен вестник, брой трети за 2002 г.

 

* Правилото на Св. Пахомий Велики изпълнявал и великият подвижник св. Серафим Саровски. Той изучавал Псалтира и тълкуванията му и ежедневно извършвал монашеското правило по чина на първите строги пустинножители. Занимавал се с песнопения първоначално по устава на св. Пахомий Велики, а след това съставил свое чинопоследование, известно под името келийно правило. При недостиг на време или други извинителни обстоятелства е препоръчително неговото мoлитвено правило за миряни (бел. ред.).

 

 

Пълен текст на Правилото на св. Пахомий Велики

Виж също: молитвите от правилото на български и църковнослявянски езици, с пояснения.

 

Трисвятое: Светий Боже, Светий Крепки, Светий Безсмъртни, помилуй нас.

Пресветая Троице... Пресвята Троице помилуй нас, Господи, очисти греховете ни, Владико, прости беззаконията ни, Светий, посети и изцери немощите ни, заради Твоето име.

Господня молитва "Отче наш...":Отче наш, Който си на небесата! Да се свети Твоето име, да дойде Твоето Царство, да бъде Твоята воля, както на небето, тъй и на земята; насъщния ни хляб дай ни днес, и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на нашите длъжници, и не въведи нас в изкушение, но избави ни от лукавия.

Господи, помилуй! (12 пъти).

Слава и нине: Слава на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги и във вечни векове, амин.

Приидите поклонимся (3 пъти) Дойдете да се поклoним на Царя, нашия Бог.Дойдете да се поклоним и паднем пред Христа Царя, нашия Бог. Дойдете да се поклоним и паднем пред Самия Христос, нашия Цар и Бог.

Помилуй мя, Боже... Псалом 50:
Помилуй ме, Боже, по голямата Си милост, и по многото Си щедрости изглади беззаконията ми. Много пъти ме умий от моето беззаконие и очисти ме от моя грях, защото беззаконията си съзнавам, и моят грях е винаги пред мене. Пред Тебе, пред Тебе едничкия съгреших и лошо пред Твоите очи извърших; тъй че Ти си прав в Твоята присъда и чист в Твоя съд.

Ето, в беззаконие съм заченат, и в грях ме роди майка ми. Ето, Ти обикна истината в сърцето, и вътре в мене ми яви мъдростта (Си). Поръси ме с исоп, и ще бъда чист; умий ме, и ще бъда по-бял от сняг. Дай ми да чуя радост и веселие, и ще се зарадват костите, от Тебе съкрушени. Отвърни лицето Си от греховете ми и изглади всичките ми беззакония.

Сърце чисто създай в мене, Боже, и правия дух обнови вътре в мене. Не ме отхвърляй от лицето Си и Светия Твой Дух не отнимай от мене. Върни ми радостта на Твоето спасение и с властния Дух ме утвърди. Беззаконните ще науча на Твоите пътища, и нечестивите към Тебе ще се обърнат. Избави ме от кръвнина, Боже, Боже на моето спасение, и езикът ми ще възхвали Твоята правда.

Господи, отвори устните ми, и устата ми ще възвестят Твоята хвала; защото, да би искал жертва, аз бих Ти дал; но към всесъжения не благоволиш.

Жертва Богу е дух съкрушен; сърце съкрушено и смирено Ти, Боже, не ще презреш. Стори добро (Господи) на Сион по Твоето благоволение; въздигни стените иерусалимски; тогава ще Ти бъдат угодни жертви на правдата, възношение и всесъжение; тогава на Твоя олтар ще възложат телци.

Верую (Символ на вярата):
Вярвам в един Бог Отец, Вседържител, Творец на небето и земята, на всичко видимо и невидимо.
И в един Господ Иисус Христос, Сина Божий, Единородния, Който е роден от Отца преди всички векове: Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен, роден, несътворен, единосъщен с Отца, чрез Когото всичко е станало. Който заради нас, човеците, и заради нашето спасение слезе от небесата и се въплъти от Духа Светаго и Дева Мария и стана човек. И бе разпнат за нас при Понтия Пилата, и страда, и бе погребан.  И възкръсна в третия ден, според Писанията. И възлезе на небесата и седи отдясно на Отца. И пак ще дойде със слава да съди живи и мъртви и царството Му не ще има край.
И в Духа Светаго, Господа, Животоворящия, който от Отца изхожда, Комуто се покланяме и го славим наравно с Отца и Сина, и Който е говорил чрез пророците.
В едната, света, вселенска (съборна) и апостолска Църква.
Изповядвам едно кръщение за опрощаване на греховете. 
Чакам възкресение на мъртвите.
И живот в бъдещия век! Амин.

Иисусовата молитва (100 пъти): "Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй ме грешния".

"Достойно есть...": Достойно е, наистина, да те облажаваме, Богородице, винаги блажена и пренепорочна и Майка на нашия Бог. По-чтима от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог Слово, същинска Богородица, те величаем.

Отпуст: Слава на Отца и Сина и Светия Дух, и сега и винаги и во веки веков. Амин!  
Господи, помилуй. (три пъти)
Господи Иисусе Христе, Сине Божий, заради молитвите на Твоята Пречиста Майка, на преподобните и богоносни наши отци, и на всички светии, помилуй ни. Амин!

 

Виж също:

 

Към съдържанието на Православната Читалня
Емайл


Pravoslavieto.com - Българският Православен портал в Интернет
    www.Pravoslavieto.com